Rengeteg szakápoló fontolgatja a felmondást a felmondási tilalom végeztével

Rengeteg szakápoló fontolgatja a felmondást a felmondási tilalom végeztével

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) nemrég készített felméréséből az derült ki, hogy a magasabban képzett szakápolók közül minden negyedik gondolkodik a távozáson, sokan annyira ki vannak égve, hogy nemcsak a jelenlegi munkahelyüket, de magát az egészségügyi pályát is el akarják hagyni – írta meg a Szabad Európa.

Május 31-ével megszűnik a felmondási tilalom az egészségügyben, ennek ellenére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón azt mondta, hogy ő sem az orvosoknál, sem az ápolóknál nem számít tömeges felmondásra. Kérdésre válaszolva azt is kifejtette, hogy szerinte az ápolók csak az orvosi bérekhez képest nem jártak jól, azonban most sem állítja, hogy ez a fizetés már elég, mert alacsony bázisról indultak.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint viszont nemcsak az orvosok béréhez viszonyítva keresnek keveset a szakápolók. Véleménye szerint legalább ötvenszázalékos béremelés kellene ahhoz, hogy ne menjen el még több ember az ágazatból, illetve ahhoz, hogy visszacsábítsák a pályát már korábban elhagyókat.

Tavaly összességében 25 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma az egészségügyben és a szociális ágazatban.