Gázai iskolát ért halálos izraeli légitámadás palesztin források szerint

Gázai iskolát ért halálos izraeli légitámadás palesztin források szerint

Legkevesebb 15 ember halt meg, s immár a tízezret közelíti a Gázai övezet áldozatainak száma a legfrissebb adatok alapján.

Különböző palesztin források közlése szerint

ideiglenes civil szálláshelyként szolgáló iskolaépületet ért izraeli légitámadás szombaton a Gázai övezetben, és ebben legkevesebb 15 ember életét vesztette, többtucatnyi pedig megsebesült.

Az MTI azt írja, a dzsabalíjai menekülttáborban lévő al-Fakúra iskolát érte a légitámadás; és az áldozatok számáról Mohammad Abu Szelmeja, a gázavárosi as-Sifa kórház igazgatója számolt be.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet uralta övezet egészségügyi minisztériuma közölte, hogy egy másik izraeli rakéta becsapódása két nő halálát okozta a Nasszer gyerekkórház bejáratánál, és több ember megsebesült.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem nyilatkozott ezekről az esetekről. Egy-két órával korábban azt közölték, hogy éjszaka és hajnalban folytatták a Hamász infrastruktúrája elleni támadásokat, valamint hogy szombatra szabaddá tették az övezet északi részéből a délibe vezető főútvonalat, így az északi lakosok már gyorsan a déli részbe juthatnak a bombázások elől, ahogy erre Izrael többször felszólította őket. A hadsereg csütörtökön jelentette be, hogy körbevette Gázavárost.

ENSZ-vezetők szerint az övezetben egyre katasztrofálisabb állapotok uralkodnak, a helyieknek már élelemből és ivóvízből is nagyon kevés jut, ráadásul az egészségügyi ellátás az összeomlás szélére került.

A Gázai övezeti egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint

a Hamász október 7-i többfrontos támadásának megtorlásául elindított izraeli hadműveletnek már 9488 halálos áldozata van az övezetben, közülük 3900 gyerek és 2509 nő.

Az ENSZ humanitárius hivatalának becslése szerint az övezet 2,3 millió lakosából másfél millió már elmenekült otthonából úgy, hogy az övezeten belül volt kénytelen menedéket keresni.

(Címlapkép: Izraeli légitámadásban megsemmisített épületek romjai fölött egy palesztin férfi a Gázai övezetben fekvő Dzsabalíja menekülttáborban 2023. november 3-án. MTI/AP/Abed Haled)