2,4 százalékra gyorsult a fogyasztói árak növekedése az OECD-tagországokban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban 2,4 százalékra gyorsult a fogyasztói árak növekedése márciusban éves szinten a februári 1,7 százalékról.

Az MTI azt írja,

  • márciusban az energiaárak 7,4 százalékkal, 2018 októbere óta a legnagyobb ütemben nőttek tavaly márciussal összevetve, amikor 3,6 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest,
  • szintén márciusban az élelmiszerárak emelkedése 2,7 százalékra mérséklődött a februári éves szintű 3 százalékról.

Az OECD-tagországokban az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt márciusi infláció 1,8 százalék volt a februári 1,7 százalék után.

A szervezet honlapján olvasható adatok szerint

a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 3,1 százalék volt a márciusi fogyasztóiár-emelkedés a februári 2,4 százalékot követően.

Az euróövezetben 1,3 százalékos inflációt mértek márciusban a februári 0,9 százalék után. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt márciusi euróövezeti infláció 0,9 százalék volt a februári 1,1 százalék után.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte nem végleges adatként, hogy áprilisban kétéves csúcson, 1,6 százalékon volt az éves szintű euróövezeti fogyasztói áremelkedés.