Nem írtak alá a Gődény-jelöltnek, mégis szerepelnek az ajánlóíveken: Békés 4-ben is bukott a kamupárt

Nem írtak alá a Gődény-jelöltnek, mégis szerepelnek az ajánlóíveken: Békés 4-ben is bukott a kamupárt

Békés megye 4-es számú választókörzetében már régóta küzdenek a kamupártokkal, és úgy látszik, a korrupciós ügyekkel megvádolt Simonka György gyengülésével könnyebb lesz gátat szabni a kétes szándékú, de legalábbis törvénytelenül eljáró jelölteket. 

Az Orosháza-központú Választási Bizottság február 22-én kelt határozatában elutasította Havasi Gyula, a Gődény-féle "Normális Élet Pártja" egyéni képviselőjelöltjének a nyilvántartásba vételét

Az indokolásból több szabálytalanság is kiderült. 

Havasi Gyula a felvett 150 aláírásgyűjtő ívből 83-at adott le, amiből egy íven nem is szerepelt az ajánlást gyűjtő állampolgár aláírása. A fennmaradó 82 darab ajánlóívről 614 darab ajánlás került rögzítésre, azonban az ellenőrzés után csak 390 aláírás volt érvényes. A 224 érvénytelen közül 1 ajánlás volt többszörös ajánlás miatt elutasítva. A maradék 223 elutasításnak az okai:

"rögzítő által adateltérés miatt elutasítva, hibás vagy nyilvántartásban nem található azonosító, nem tartozik a választókerületbe, ezen a választáson vagy ajánlási időszakban nincs választójoga".

Ez is elég durva, de nincs itt még vége a sztorinak. Ugyanis helyi választási irodánál 2022. február 21-én és 22-én megjelent három választópolgár és kérték az ajánlóíveken szereplő ajánlásaik adatait.

Az adatok ismeretében mindhárom személy írásbeli nyilatkozatot tett, mely szerint a Normális Élet Pártja jelöltjére ajánlást nem adtak le, személyes adataikat jogosulatlanul használták fel és aláírásukat hamisították

- derül ki a határozatból. 

Úgy tudjuk, rendőrségi eljárást is kezdeményezett a választási iroda. 

Ezzel azonban még nem ért véget a kamupárt jelöltjének a kálváriája. Ugyanis Békés 4. ellenzéki képviselőjelöltje, Szabó Ervin a közösségi oldalán felhívást tett közzé, hogy a dél-békési választók ellenőrizzék le az ügyfélkapun keresztül, visszaéltek-e az adataikkal, és amennyiben igen, jelentkezzenek nála. Megtudtuk,

a mai napon két további olyan választópolgár jelentkezett, akiknek szintén visszaéltek az adataival, és ajánlásuk megjelent Havasi Gyula neve mellett.

Az Egységben Magyarországért politikusának stábja bejelentette ezeket az eseteket is az OEVB-nél, így már legalább 5 ember állítja, hogy csalást történt a Gődény párt ajánlásgyűjtése során Békés 4-ben. 

Nagyon jónak tartom ezt a rendszert, hogy ilyen könnyedén le lehet ellenőrizni az ajánlásokat, sokat segít majd a kamupártok jelöltjeinek kiszűrésében - fogalmazott Szabó Ervin az Alfahírnek. 

Az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje szerint meg kell őrizni a választások tisztaságát, és ebben megvan mindenki felelőssége: a jelölteknek, a jegyzőknek, de még az állampolgároknak is. 

A kamujelöltek szándékaira vonatkozó kérdésünkre Szabó Ervin kijelentette, az előválasztás pont arról szólt, hogy azon a változást, kormányváltást akarók megmutassák magukat a választóknak. Ez mindenki számára nyitott volt, aki akart, el tudott volna indulni azon.

"Én ezért megkérdőjelezem ezeknek a pártoknak a tiszteséges szándékát, hiszen esélyük sincs arra hogy mandátumot szerezzenek, csak szavazatokat akarnak elvinni az egységes ellenzék jelöltjeitől, zavart okozva a változásban bízó választópolgárokban"

- hangsúlyozta Szabó Ervin. 

Tegnap számoltunk be arról, hogy Szabolcs 5-ben a Gattyán-párt jelöltje bukott meg kamuajánlások miatt, ma pedig egy Alfahírhez eljutott hangfelvétel alapján arról írtunk, hogy Gődény Györgynek is problémái vannak az ajánlások érvényessége miatt: 600 aláírását érvénytelenítették. 

Nagyon fontos,

hogy minden választópolgár ellenőrizheti az interneten, hogy valójában melyik jelöltet ajánlotta, így könnyebben elejét lehet venni az ajánlások és aláírások jogosulatlan felhasználásának. Ha a választópolgár szerint visszaélés gyanúja merül fel, kifogással élhet, illetve a nyomozóhatósághoz fordulhat.