A Fertő tavi beruházás 15 milliárddal lett drágább

A Fertő tavi beruházás 15 milliárddal lett drágább

Öt naptári napon belül 25 millió forintot kéne befizetnie a Greenpeace-nek, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság egyáltalán foglalkozzon a fertői közbeszerzést megtámadó beadványával - írja a 444.hu a szervezet közleményére hivatkozva.

Az EU és az UNESCO tiltakozása ellenére a kormány tavaly elkezdte Fertőrákos közelében a Fertő Part nevű komplexum kialakítását, ahol többek között szállodával, vitorlásklubbal, sportközponttal és ökocentrummal építenék be a 34 ezer négyzetméteres területet. Első fázisban a part átalakítása megy végbe, ami hamarosan befejeződik, így kezdődhet a második, ami szerint az építkezésekre kellene kivitelezőket találni. A lap emlékeztet rá, hogy November végén gyorsított eljárásban írtak ki egy tendert erre vonatkozóan, mondván, ha csak egy-két hétre is leállna a munka a Natura 2000-es területen, akkor „az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi”. Ezt két hét elteltével visszavonták, majd karácsonykor újabb közbeszerzést írtak ki. A Greenpeace múlthéten ezt támadta meg.

Mint kiderült, ennek ára van, ugyanis igazságszolgáltatási díjra hivatkozva, körülbelül 25 000 000 forintot kellene befizetnie a szervezetnek azért, hogy a Döntőbizottság foglalkozzon a panasszal.

Döntőbizottság végzéséből az is kiderül, hogy a fertői közbeszerzési eljárás második ütemének becsült értéke 35 781 669 000, tehát majdnem 35,8 milliárd forint.

Kiemelik, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. által elnyert 9,38 milliárd forint értékű munkákkal együtt már meghaladja a 45 milliárd forintot.

Korábban mi is többször az eddig ismert összeget, azaz 30 milliárd forintot jelöltük meg a beruházás összköltségeként. Összehasonlításképp, ez az összes magyar nemzeti parkunk több mint 7 évi összköltségvetése

- írja a Greenpeace, aki azért kérte a közbeszerzési kiírás jogellenességének megállapítását, mert szerintük az még a környezet- és természetvédelmi engedélyekben leírtaknak sem felel meg. Az ezekben szereplő adatok véleményük szerint jóval túlterjeszkednek az engedélyezett méreteken, szinte minden egyes részelemnek nagyobb a területe, mint ami az engedélyben szerepel.