Lovrencsics ájulása miatt fordultak a minisztériumhoz a jobbikosok, az államtitkár kiakadt rajta

Az egészségügyi segítségnyújtás nem teljesített túl fényesen a luxusstadionban.

2017. május 31-én, a Ferencváros és a Vasas csapatai mérkőztek egymással a labdarúgó Magyar Kupa-döntőjében. A mérkőzés rendes játékidejének utolsó percében a zöld-fehérek kiválósága, Lovrencsics Gergő egy ütközést követően eszméletlenül került a földre. Ezt követően hátborzongató, óráknak tűnő percek következtek.

A történtek kapcsán három jobbikos képviselő - Apáti István, Szilágyi György és Sneider Tamás - Mit tesz a kormány annak érdekében, hogy sport- és más tömegrendezvényeken a minimálisra korlátozza egy váratlan tragédia bekövetkeztét? címmel írásbeli kérdést intéztek a téma szerint illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszterhez, Balog Zoltánhoz,

mert úgy tűnt, a drága stadionban nem volt kellően gyors az orvosi segítségnyújtási rendszer.

Durcás hang az államtitkártól

Balog Zoltán a válaszadás jogát átruházta a csúcsminisztérium parlamenti államtitkárára, Rétvári Bencére. A politikus a kérdésre adott válaszában visszataszítónak nevezte, hogy szerinte a Jobbik képviselői "kiváló sportolók súlyos balesetét használják fel" a beruházással kapcsolatos cinikus hangvételű politikai üzenetük megfogalmazásához. Az államtitkár válaszában hangot adott azon véleményének is, miszerint a Jobbiknak már semmi sem szent.

Nem tudni, Rétvári egész pontosan mire is célzott. Tekintettel arra, hogy megkereséseink rendre lepattannak a kormányzati elérhetőségekről, így a jobbikos politikusokat kérdeztük.

"Nem megsértődni kell"

Szilágyi György kérdésünkre elmondta, nem véletlen, hogy minden sportesemény, vagy nagyobb tömegeket vonzó rendezvény kapcsán fontos szabályokat alakítottak ki a jogalkotók. Mint mondja, ezek vonatkoznak azokra az eseményekre is, amelyeket a társadalom többsége által valamilyen oknál fogva a közpénzek aránytalan eltüntetéséhez kötött létesítményekben, így például a 15-20 milliárd forintnyi közpénzből épült Groupama Arénában rendeznek meg. 

Az irányadó jogszabályok betartására vonatkozó kérdés kapcsán nem megsértődni kell, hanem tisztességesen válaszolni - fogalmazott a sportszerető politikus.

"Kétszínűség"

Apáti István, a nemzeti néppárt szóvivője kétszínűnek nevezte azt a magatartást, amit a kormányzat a közpénzekből épült stadionok kapcsán folytat. Egyik oldalról sikerpropagandaként próbálják eladni a létesítményeket, példának okáért emléktábla hirdeti a Ferencváros stadionjában is, hogy  az 

"Orbán Viktor miniszterelnöksége, Tarlós István főpolgármestersége, Kubatov Gábor klubelnöksége idején, Fürjes Balázs kormánybiztos irányításával készült. A kivitelezést Scheer Sándor vezetésével a Market Zrt. végezte", 

ugyanakkor bárminemű kritika kapcsán szentségtörést, istenkáromlást emlegetnek. 

"Első az emberi élet"

Az emberi élet megkülönböztetett tisztelete és védelme okán fordultunk a miniszterhez. Akkor is így tettünk volna, ha történetesen nem egy válogatott labdarúgó életért folytatott harcát közvetítette volna egyenes adásban a televízió - összegezte a jobbikosok álláspontját Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke.  

Az államtitkári kirohanás okára azért is nehéz választ találni, mert az ellenzéki képviselők beadványukban még azt is külön hangsúlyozták, hogy a legkörültekintőbb rendezés és a legmodernebb technika ellenére is történhet sporteseményen váratlan tragédia, hozzátéve azt is, hogy ennek előfordulását azonban a minimálisra kell csökkenteni.

Törésvonal: a KDNP fortyog a profi sportra költött milliárdok miatt?

Egy a kormányzati viszonyokra rálátó forrásunk szerint a szokatlan ingerültség oka nem más, minthogy a KDNP képviselői szerint nehezen tartható a profi sportra költött óriási támogatás, amíg a "húsbavágóbb" területek, mint pl. az egészségügy komoly forráshiánytól szenved. 

A KDNP-sek - informátorunk szerint - azt is nehezményezik, hogy rengeteg politikai támadást kell elszenvedni az átláthatatlan sporttámogatások miatt, miközben az eredmények nem jönnek. 

Bárhogy is legyen, örömmel jelenthetjük ki, hogy Lovrencsics Gergő jól van, azóta már tétmeccsen is pályára lépett. Reméljük, a hazai sport- és egyéb rendezvényeket a jövőben is elkerülik az emberi életet követelő tragédiák.

K.P.