Orbán hatalmáról ír az egyik brit lap a felhatalmazási törvény kapcsán

Orbán hatalmáról ír az egyik brit lap a felhatalmazási törvény kapcsán

A brit Guardian szerkesztőségi cikke azzal a felütéssel kezdődik, hogy Európa egyik legautoriterebb vezetője jelentéktelenné teheti politikai ellenfeleit a koronavírus-járvány miatt elfogadott, határozatlan időre szóló veszélyhelyzeti irányítással.

Rögtön az elején leszögezik, nem magyar sajátosság, hogy a koronavírus-járvány miatt rendkívüli felhatalmazást kap egy vezető. Többek között Boris Johnson és Emmanuel Macron jogkörei is erősödtek, a kulcs viszont a határidő.

Nagy-Britanniában félévente, Franciaországban kéthavonta kell felülvizsgálni, szükség esetén meghosszabbítani a felhatalmazást.

A magyar verzióban viszont korlátlan időre szól a rendeleti kormányzás, a Guardian szerint ez nem meglepő. Orbán Viktor könyörtelenül kihozza a helyzetből a maximumot. A lap diktatórikus hatalomról ír, majd röviden összefoglalják a törvény lényegét: rendeleti kormányzás felelősségre vonás nélkül és a hatályban lévő törvények felülbírálásának lehetősége, mindezt időkorlát hiányában. A kormányfő a házelnököt és a frakcióvezetőket köteles tájékoztatni a döntésekről.

Megemlítik a törvény rémhírterjesztésre vonatkozó részét is, ami a kritikus újságírók munkáját nehezítheti, adott esetben a letartóztatásukkal is járhat. A Guardian szerint megalapozottak a felhatalmazással kapcsolatos félelmek.

Cikkük végén hozzáteszik, hogy nem Orbánék az egyetlenek, akik potenciálisan visszaélhetnek a helyzettel, hasonló tendenciát látnak kibontakozni Izraelben és Azerbajdzsánban is.

Megszavazta a kétharmad: amíg a járvány tart, Orbán Viktornak nem kell elszámolnia a rendeleteivel

Ahogy az várható volt, a kormánypárti kétharmad támogatásával a Parlament elfogadta a koronavírus-törvényt, melynek értelmében a veszélyhelyzet végéig Orbán Viktornak nem kell elszámolnia a rendeleteivel a Törvényhozás előtt, és a megválasztott képviselők sem vizsgálhatják felül a kormány védekezéssel kapcsolatos intézkedéseit.