Gulyás Gergely is előremenekül, politikailag érvényes népszavazásról beszél

Egy új fogalmat honosított meg, ez pedig a „politikailag érvényes népszavazás”.

Politikai értelemben akkor is érvényes lesz a népszavazás, ha a részvételi arány nem haladja meg az 50 százalékot - mondta Gulyás Gergely, a magyar parlament fideszes alelnöke az El País című spanyol baloldali napilapnak adott, vasárnap megjelent interjújában.

Ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, szükséges a szavazók több mint 50 százalékának a részvétele. Habár politikai nézőpontból akkor is érvényes, ha nem éri el ezt a számot. Mi a nemek nagy többségét szeretnénk, hogy az állampolgárok így adják támogatásukat ahhoz, hogy a magyar kormány tárgyaljon az EU-ban más kormányokkal

- fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy szerinte az európai állampolgárok nagy többsége is ugyanezeket a nézeteket osztja.

9 órányi népszavazás után 30,66 százalékon állunk

Most már Győr-Moson-Sopron megye a legaktívabb a maga 34,77 százalékával, Budapest (27,38 százalék) megközelítette Baranya megyét (28,61 százalék). Érdekes lehet még, hogy amíg az elmúlt 2 órában 566 758-an adták le a szavazatukat, addig délelőtt 11 és 13 óra között 574.580 fő szavazott.