Kell az az EU-s helyreállítási pénz: négy brüsszeli javaslatot is elfogadott a kormány

Kell az az EU-s helyreállítási pénz: négy brüsszeli javaslatot is elfogadott a kormány

A magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek - jelentette ki a csütörtöki Kormányinfón az utóbbi napok rekordmértékű forintzuhanása közepette Gulyás Gergely, aki beszélt a határvédelemről, a magyar gazdaság helyzetéről, a magyar deviza árfolyamáról és az uniós helyreállítási forrásokról is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter itt az ipari termelés májusi 9,4 százalékos növekedését emelte ki, akárcsak a 4,7 millió főt számláló foglalkoztatást, meg a költségvetési bevételek emelkedésének adatait. Szavai szerint a kitűzött költségvetési hiánycélt 2023-ra és 2024-re tartani kívánja a kormány

Forintgyengülés

A kancelláriaminiszter okfejtése alapján a gázár miatt gyengül a forint is, majd azt mondta, az euró és a dollár között is húsz éve nem lehetett hasonló árfolyamot tapasztalni.

Az egésznek a kiváltó oka a háború és az arra adott európai válaszok, illetve a "háborús infláció" - derült ki szavaiból.

"Egész Európa a szankciók hatásaitól szenved" 

- állapította meg a miniszter, aki szerint az európai gazdaságokhoz képest jobban állunk az inflációt tekintve. Azt viszont elismerte, a térség országaihoz képest "valamivel rosszabbul" áll a forint a devizapiacon.

Haladnak tárgyalások az Európai Bizottsággal: a kormány négy fontos területen is engedett

  1. Gulyás szintén beszámolt arról, hogy a jövőben már nem csak az EU-s, hanem az állami közbeszerzéseknél is 15 százalék alá csökkentik az egyajánlattevős tenderek arányát.
  2. Konkrét normaszövege küldtek a Bizottságnak arról, hogy a korrupciós büntetőügyekben az ügyészséggel szemben legyen helye jogorvoslatnak, vádemelés kapcsán pedig perbíróhoz lehessen fordulni.
  3. Elfogadták azt is, hogy a kormány jogalkotása előtt a társadalmi konzultációnak teret kell biztosítani, így azt ígérik, a speciális gyors jogalkotás arányát csökkentik majd. Ám az arányokkal kapcsolatos viták még nem zárultak le.
  4. Magyarországnak az uniós források jelentős részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére kell fordítanunk - közölte a miniszter, hozzáfűzve, hogy a hitelkérelemre is benyújtanak igényt az EU-hoz.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint gázturbinás erőművekből kettőt is építenének, a Mátrai Erőműben az ötből három működik. Emellett a Paks1 üzemidejének hosszabbítását kezdeményezik. Szót ejtett arról is, hogy másfél milliárd köbméterről legalább kétmilliárdra emelhető a hazai kitermelés.

A miniszter közlése szerint célul tűzték ki, hogy az Európai Bizottság idevágó javaslatai kapcsán mielőbb megállapodjanak.

Nő az illegális migrációs nyomás a déli határon

A kancelláriaminiszter közölte, hogy az illegális migráció számai is növekednek eközben, egy év alatt 92 százalékkal nőtt az embercsempészet miatt elfogottak száma.

Gulyás szerint a keleti országrészben katonai mozgósításra szükség van továbbra is, a belügy keretein belül határvadászatot fognak létrehozni, terveik alapján 4 ezer fővel, de ezt első körben 2 200 fő felvételével kezdenék meg. A speciális alakulat a rendőrségen belül jön létre - tette hozzá a miniszter.