Júliustól újabb nyugdíjemelés jön, a hatósági árak nélkül 13 százalék felett lenne az infláció

Júliustól újabb nyugdíjemelés jön, a hatósági árak nélkül 13 százalék felett lenne az infláció

Bejelentések a kormányinfón.

Mint arról beszámoltunk, a szerda délutáni kormányülés után Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán jelentette be, hogy július 1-ig meghosszabbítják az árkorlátozó intézkedéseket, tehát mind az üzemanyag ára, mind a kiválasztott élelmiszerek ára július 1-ig változatlan marad.

Szintén szerdai hír volt, hogy az Európai Bizottság szerda délután hivatalosan is megindította Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust.

Bejelentették: indul a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben

Megindította Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság - írta meg a HVG. A hírt Margaritisz Szhínasz bizottsági alelnök jelentette be, miután az Európai Bizottság biztosi kollégiuma elfogadta a javaslatot. A döntésről a mai napon tájékoztatni fogják a magyar kormányt is.

Erre válaszul Gulyás Gergely közösségi oldalára feltöltött videójában elmondta: "A magyar választópolgárok április 3-án világos döntést hoztak arról, hogy az országnak ki kell maradnia a háborúból, arról is, hogy nem a magyar embereknek és nem a magyar emberekkel kell megfizettetni a háború árát, és arról is, hogy a gyermekek védelme – bármilyen szexuális propagandával szemben – az elsődleges fontosságú. A kormánynak ezek vörös vonalak, a kormány ezekben a kérdésekben nem tud engedni".

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a szokásos csütörtöki Kormányinfón elsősorban az inflációról, a magas energiaárakról, valamint a jogállamisági mechanizmusról volt szó.

Gulyás elmondta, a háború az egekbe lőtte az élelmiszerárakat, és a világpiaci árakat.

Közölte,

jelenleg 8,5 százalékos az infláció Magyarországon, ha nem lennének hatósági árak és a rezsicsökkentés, akkor 13 százalék felett lenne.

Ezek az intézkedések szerinte 5 százalékkal csökkentik az inflációt.

Nyugdíjemelés

A magyar kormányra is nagy nyomás helyezkedik, hogy engedjék az árak emelkedését, de amíg a kőolaj és gáz ellátása biztosított, addig újra és újra megvizsgálják az "árstopok" fenntarthatóságát - mondta Gulyás.

Bejelentette, a kormány arról is döntést hozott, hogy 

3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz július elejétől.

Gulyás szerint a jogállamisági eljárásról szóló levél tartalmilag üdvözlendő

Gulyás Gergely elmondta: „Kénytelenek voltunk tárgyalni az uniós ügyekről is”. A Miniszterelnökséget vezető miniszter felmondta a már unalomig ismételt fideszes kommunikációs sorvezetőt, jelesül, hogy szerinte a magyarok világos döntést hoztak arról, hogy az országnak ki kell maradnia a háborúból, és arról is, hogy „a gyermekek védelme bármilyen szexuális propagandával szemben elsődleges fontosságú”.

Az Európai Bizottság levelével kapcsolatban azt mondta, a kormány áttanulmányozta, és szerinte

semmi akadálya nincs a helyreállítási megállapodás aláírásának, a levélben kizárólag az szerepel, amiről már hónapok óta tárgyalnak a bizottsággal.