Gulyás: véleménykülönbség van a kormány és a jegybank között, 3-4 százalék között lehet az infláció

Gulyás: véleménykülönbség van a kormány és a jegybank között, 3-4 százalék között lehet az infláció

(Cikkünk frissül...)

Gulyás Gergely a mai kormányinfón újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, nem tudják támogatni a fővárosi dugódíjat, mert ugyan a városvezetésnek a dugókat már sikerült elérni, de azt nem tartják jónak, ha ezért még pénzt is szednének.

Az augusztus 20-i állami ünnepséggel kapcsolatosan közölte,

terveznek tűzijátékot,

mivel a mai tudásunk szerint olyan variánsa a vírusnak nincsen, ami ellen az oltás ne biztosítana védelmet.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ma meglesz az 5 millió 450 ezer beoltottat, az pedig, hogy mikor érjük el a bűvös 5,5 milliót, csak azon múlik, hogy hányan veszik fel még az oltást és mikor kapják meg az első dózist valamely oltóanyagból.

Kifejtette,

az elmúlt napokban egyébként átlagban körülbelül 10 ezer embert oltottak be az első adaggal, vagyis ezzel a tempóval nagyjából 5 nap múlva, jövő hét elején lehet meg.

Kérdésként felmerült, hogy mit szól ahhoz, hogy a főváros 25-30 éves, klimatizálatlan villamosok beszerzését tervezi, Gulyás szerint mindez önmagában még lehet előrelépés egy 50 éveshez képest, ugyanakkor az, hogy nem klimatizált, azért külön érdekes, mert a 2019-es önkormányzati választásokon azzal kampányoltak Tarlós István ellen, hogy meleg van a metrókon.

"Javasoljuk a főpolgármesternek, hogy álljon a villamoson is hőmérővel, ha nem légkondicionált villamosokat vesznek" - mondta.

A nemrégiben elfogadott pedofiltörvénnyel kapcsolatosan elmondta,

a törvény úgy jó, ahogy elfogadtuk, de minden vitára készen állunk az Európai Bizottsággal a pedofiltörvény kapcsán

– fogalmazott.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Szputnyikkal oltottakról is beszélt. "Akit beoltottunk Szputnyikkal, az biztonságba került" - fogalmazott. Úgy véli, Szputnyikkal is lehet majd utazni, mivel nem oltásokat különböztetnek meg a zöldkártyánál, hanem országokat.

Szóba került a beígért magyar vakcinagyár is. Gulyás Gergely elmondta,

a magyar vakcinagyár 2022 végére fog termelni, azt fogja termelni, amire szükségünk lesz akár magyar vakcináról van szó, akár bérgyártásról.

Ennek megfelelően ha egy éven belül szükség lesz az újraoltásra, akkor azt külföldről kell majd beszerezni.

Mint ismert, nemrégiben Matolcsy György inflációs kockázatokra is figyelmeztetett, továbbá 10 év után a napokban a Magyar Nemzeti Bank megemelte az alapkamatot.

Alapkamat-emelés: rémisztő, hogy a jegybank elnöke úgy viselkedik, mint egy londoni pénzügyi elemző

A Jobbik a kedden bejelentett jegybanki alapkamat-emeléstől évek óta tartott, ahogy Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke lapunknak fogalmazott: a gazdasági anomáliák amik idevezettek, végig fennálltak, a kormány mégsem tett ellenük semmit.

Az MNB-vel meglévő vita nem egy magyar vita, szerinte ez a világ más országaiban is fennáll a kormányok és jegybankok között.

Gulyás elmondta,

az infláció ellen küzdelemhez szükséges eszközök a jegybanknál vannak

- mondta. Korrekt és jó kapcsolatra törekedik a kormány a jegybankkal - hangsúlyozta.

A jövő évi költségvetés

Kalkulációik szerint 3-4 százalék között lehet az infláció, ami szerinte tartható lesz.

hitelmoratóriumot szeptember 30-ig meghosszabbították, de a következő nemzeti konzultációban erről is megkérdezik az embereket.

Tegnap derült ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök végül nem ment el a német-magyar meccsre. "Nehéz egy olyan látogatásról bármit mondani, ami nem volt" - mondta Gulyás, aki nem tud arról, hogy a TEK emberei kimentek volna Münchenbe előkészíteni egy látogatást, ellenben a Népszava ilyesfajta értesüléseit nem cáfolta a Terrorelhárítási Központ.

Nem megy el a szerda esti müncheni mérkőzésre Orbán Viktor

Lemondta magánrepülőjét Orbán Viktor miniszterelnök német sajtóértesülések szerint. A kormányfő a ma esti Németország - Magyarország mérkőzésen vett volna részt - szúrta ki a 24.hu. A Die Welt arról írt, hogy komoly véleménykülönbségek alakultak ki a müncheni Allianz Aréna kivilágítása körül és elképzelhetőnek tartják, hogy Orbán nem akart ilyen környezetben mutatkozni.

Szóba került az is, hogy a beszámolók szerint a magyar szurkolók buszát több alkalommal is megállították. Gulyás szerint a bajor hatóságok kifejezetten barátságtalanul jártak el több esetben a magyar szurkolókkal szemben Németországban. "Kultúrállamban nem divatos ilyen politikai hangulatot teremteni egy meccs előtt" – fejtette ki.

Felmerült, hogy monitorozzák-e az Eb-meccsek utáni fertőzésszámokat. Gulyás elmondta, a napi adatokat mindig ismertetik és eddig nem tapasztaltak kiugró számokat.

A vakcinák nyújtotta védettséggel kapcsolatban elmondta,

ma 9 hónapra mondják, hogy az oltás védelmet nyújt, de amint ez változik, úgy változtat az oltási tervben a kormány.

Simonka Györggyel kapcsolatban Gulyás azt mondta, ártatlanság vélelme megilleti őt is. Szerinte a népképviselet demokratikus működése nagyon fontos, ezért helyesnek tartja, hogy Kövér László levélben kikérte Simonkát a Bíróságról, hogy részt vehessen az Országgyűlés szavazásán, biztosítva a kétharmadot, többek között a pedofiltörvény elfogadásakor.

Simonka Lázár Jánossal kapcsolatos mondatát, miszerint regényt tudna írni, "úgyhogy ha valakinek csöndben kellene maradnia, az pont ő". Gulyás azt mondta, megérti, hogy egy olyan ember, aki ellen büntetőeljárás folyik, könnyebben meggondolatlan kijelentéseket tesz.

Simonka Lázárról: "Lázár Jánosról regényt tudnék írni, úgyhogy ha valakinek csöndben kellene maradnia, az pont ő"

Interjút adott Simonka György fideszes országgyűlési képviselő a 24.hu-nak, melyben több témát is körbejártak. A politikus ellen az ügyészség egyébként nyolc és fél év fegyházbüntetés kiszabását indítványozta, többek között korrupciós bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszéken zajló büntetőperben. Simonka nem érzi magát bűnösnek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a hibrid oktatás kapcsán elmondta, szerinte az a helyes, ha tantermi oktatás zajlik. Ha elszabadulna a járvány, akkor online oktatásra térünk át, a hibrid oktatást pedig megvizsgálják.

Nem nagyon olvassák le beléptetéskor az oltási igazolványokon szereplő QR-kódot, ezért nem lehet tudni, hányan vannak azok, akik csak az első oltást vették fel, ami viszont így érvénytelen egy kormánydöntés alapján.

Gulyás elmondta,

az uniós Covid-igazolványt azonban csak az kaphatja meg, aki teljes védettséget szerzett, ha van negatív PCR-tesztje vagy átesett a betegségen.

A koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételéről a miniszter azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy belátható időn belül meglépné ezt a kormány.