Szijjártó: gyármentő programot indít a kormány, a vállalkozások energiahatékonyságát növelnék

Szijjártó: gyármentő programot indít a kormány, a vállalkozások energiahatékonyságát növelnék

Gyármentő programot indít a kormány, amelynek keretében első körben 150 milliárd forint összértékű támogatást nyújtanak a nagyvállalatok energiahatékonyságát növelő beruházásokhoz, jelentette be szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági ás Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy „az ukrajnai háború és a szankciós válaszok miatt” súlyos recesszió felé rohan az európai gazdaság, ami a közös piac miatt jelentős kihatással van Magyarországra is. Szijjártó azt mondta, nekünk, magyaroknak természetesen az a célunk, hogy ebből kimaradjunk, és ennek érdekében segítséget kell nyújtani a magyarországi vállalatoknak, hogy egyrészt fenn tudják tartani működésüket, másrészt tudják növelni a kapacitásaikat.

Ma a vállalatok legnagyobb ellensége az energiaárak rendkívüli növekedése, ami „a kudarcot vallott brüsszeli szankciós politika egyik egyenes következménye” – mondta Szijjártó, ezzel együtt pedig meghirdette, hogy

a november 2-án induló gyármentő program keretében elő fogják segíteni a sikerrel pályázó cégek energiahatékonysági fejlesztéseit, Budapesten 30 százalékos, vidéken 45 százalékos támogatásintenzitással.

Tájékoztatása szerint

azok a vállalatok pályázhatnak, amelyek minimum 200 millió forintos fejlesztés keretében bővítik energiaellátási kapacitásukat, például napelemeket telepítenek vagy bármely más módon növelik az energiahatékonyságukat, s ezáltal csökkentik az energiaköltségeiket.

A legmagasabb támogatási összeg hatmilliárd forint, a program összértéke pedig első körben 150 milliárd.

A miniszter végezetül arra is kitért, hogy a programot a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó beruházásösztönzési ügynökség fogja koordinálni, amely a koronavírus-járvány hatásainak csillapítása érdekében meghirdetett, sikeresnek bizonyult támogatási programot is végrehajtotta.