Gyilkos hőség Pakisztánban

Több mint 780-ra emelkedett a négy napja tomboló hőhullám halálos áldozatainak száma Pakisztánban - közölte szerdán egy egészségügyi jótékonysági szervezet, miközben a kormányzat szünnapot rendelt el a forróság által leginkább sújtott Karacsiban, és arra biztatja a lakosságot, hogy otthonában hűsöljön.

Az elmúlt huszonnégy óra alatt több mint háromszázan vesztették életüket a rendkívüli hőség következtében. A pakisztáni állami televízió jelentése szerint kedd reggelig 474 halálos áldozatot szedett a forróság.

A dél-pakisztáni városban a hőhullám kezdete óta több mint 700-an haltak meg, a szomszédos Szindh és Pandzsáb tartományokban további több tucat ember halálát okozta az elviselhetetlen időjárás.

Egy egészségügyi tisztségviselő kedden azt mondta, több mint tízezer embert kellett kórházba szállítani. Az áldozatok túlnyomó többsége 50 év feletti és szegény sorban él.

A hőhullám egybeesik a ramadán szent hónapjával, amikor a muzulmánok többsége a nappali órákban nem iszik és nem eszik. A halál oka sok esetben kiszáradás volt.

Emellett Karacsit az elmúlt napokban több áramkimaradás sújtotta, így időről időre leálltak a légkondicionáló berendezések. A város lakói közül sokan dühösek a pakisztáni kormányra az áramkimaradások és a közkórházak rossz állapota miatt.

A 190 milliós Pakisztánban csupán a lakosság kevesebb mint fél százaléka fizet jövedelemadót, s ezt a közszolgáltatások sínylik meg. A költségvetés jelentős hányadával gazdálkodó hadsereg 22 egészségügyi központot állított fel. A katonák vizet és vízben oldandó, kiszáradás elleni sókat osztanak a lakosoknak.

A hét végén Karacsiban 45 Celsius-fokos hőmérsékletet is mértek, ami mindössze két fokkal marad el az 1979-ben regisztrált 47 fokos helyi melegrekordtól.

Egy a tenger felől érkező fuvallat lehűtötte szerdán a város némely részeit, azonban az időjárás-előrejelzések által beharangozott esők nem érkeztek meg a térségbe.

A Pakisztánnal szomszédos Indiában a múlt hónapban több mint 2200 ember halt meg egy heteken keresztül tomboló hőhullámban, amelyben a hőmérséklet tartósan 40 fok fölött volt.