Gyilkossággal dicsekedett az elnök, vizsgálat indul ellene

Rodrigo Duterte eldicsekedett azzal, hogy Davao vezetőjeként 1988-ban, hogy a rendőröknek példát mutasson, saját kezűleg végzett olyanokkal, akiket bűnözőnek tartott.

Jose Gascon, a délkelet-ázsiai ország emberjogi bizottságának elnöke kijelölt egy csoportot arra a feladatra, hogy járjon utána Rodrigo Duterte vallomásának.

A vizsgálatot végző bizottság egy független kormányzati hatóság, amelynek jogában el eljárást indítani a rendfenntartó erők tagjai és más olyan tisztségviselők ellen, akik számlájára kínzásokat, gyilkosságokat és az alkotmányos jogok további megsértését írják. A testület egyébként korábban - Duterte polgármestersége idején - már vizsgálta azokat a vádakat, amelyek szerint a politikus irányította a kábítószeresek ellen a városban fellépő és több mint ezer ember életét kioltó halálosztagokat.

Duterte eddig hol tagadta, hol elismerte a halálosztagok működésében játszott szerepét, december közepén viszont eldicsekedett azzal, hogy Davao vezetőjeként 1988-ban, hogy a rendőröknek példát mutasson, saját kezűleg végzett olyanokkal, akiket bűnözőnek tartott.

Ezt szerdán Ernesto Abella elnöki szóvivő is megerősítette, mondván, hogy az államfő korábban három emberrel végzett egy rendőrségi művelet keretében.

A szóban forgó bizottság korábbi vizsgálódásakor nem indított eljárást az elnök ellen.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden felszólította a Fülöp-szigeteki hatóságokat, hogy vizsgálják ki az ügyet, hiszen "egyértelműen gyilkosságokról" van szó.

A délkelet-ázsiai ország elnökére az elmúlt időszakban bírálatok össztüze zúdult vitatott kábítószer-ellenes harca miatt. A kampány Duterte június végi hivatalba lépése óta több mint ötezer emberéletet követelt. Számtalan állítólagos drogdílerrel végeztek maszkos ítéletosztók. Múlt héten két ellenzéki szenátor kijelentette: a manilai törvényhozás kezdeményezheti Duterte leváltását beismerő vallomása miatt.