Gyöngyösi: Magyarország nem nézett szembe a múlttal – se Orbán, se Gyurcsány!

Gyöngyösi: Magyarország nem nézett szembe a múlttal – se Orbán, se Gyurcsány!

Beszélhetünk valódi szembenézésről ott, ahol az emberek jelentős része mai napig két volt ifjúkommunistától, Orbán Viktortól meg Gyurcsány Ferenctől várja a csodatételt? – teszi fel a kérdést Jobbik-elnök, aki leszámolna ezzel a közéleti helyzettel.

Gyöngyösi Márton minapi Facebook-posztjában azt írta, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából minden közszereplő, aki fontosnak tartotta, kiadta az alkalomhoz illő közleményt, és kitette az erre a napra készített grafikát. A Jobbik-Konzervatívok elnöke viszont feltette a kérdést:

Az emlékezés fontos. De vajon egyenlő-e az emlékezés a múlttal való igazi szembenézéssel, a tanulságok levonásával és a tapasztalatok jelenkorba való átültetésével?

Gyöngyösi szerint a válaszhoz elég, ha körülnézünk a mai Magyarországon:

„Abban az országban, ahol a szocialista rendszer bűnöseit nemhogy el nem számoltatták soha, de egy volt pufajkás, Horn Gyula miniszterelnök lehetett. De nem jártak persze rosszul a Biszku Bélához hasonló, kiemelt nyugdíjjal díjazott kommunista tömeggyilkosok sem…”

– jegyezte meg az ellenzéki pártelnök, majd azt a kínos kérdést is megfogalmazta:

Beszélhetünk valódi szembenézésről ott, ahol az emberek jelentős része mai napig két volt ifjúkommunistától, Orbántól meg Gyurcsánytól várja a csodatételt?

„Beszélhetünk a kommunista bűnök elítéléséről akkor, amikor a kormány nyikkanni se mer, ha az orosz tankönyvekben az '56-os forradalmat gyalázzák? Valóban tanultunk-e a múltból, amikor a közösségi média teli van olyan véleményekkel, miszerint nem fontos kiket végeztek ki, hány embert nyomorítottak meg, ha közben néhány semmirekellő proletár egyszer életében ehetett egy hideg virslit a tóparton?” – folytatta kérdéseit a jobbikos EP-képviselő.

Gyöngyösi Márton úgy véli, a megemlékezés kötelező körein túl megannyi fontos kérdésre kellene megadnunk a választ társadalmi szinten. Fontos, hogy emlékezzünk, de az is fontos, hogy a megemlékezés ne fulladjon üres frázisok pufogtatásába, hanem valódi útmutatóul szolgáljon.

Sok jele lesz annak, ha a magyar társadalom megérti mindezt. A leglátványosabb talán az lesz, ha egyszer úgy lehet majd közélettel foglalkozni Magyarországon, hogy sem Orbánok, sem Gyurcsányok nem kerülnek majd szóba

– zárta gondolatait a konzervatív politikus, akinek meggyőződése: Magyarország még mindig nem nézett szembe a múlttal.

(Címlapkép: Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor - Jobbik/Facebook)