Gyöngyösi Márton: Orbáni külpolitika, avagy a saját farkába harapó kígyó

Gyöngyösi Márton: Orbáni külpolitika, avagy a saját farkába harapó kígyó

"Mivel Orbán és kormánya az oroszbarát és illiberális szövetség jegyében elkötelezte magát Aleksandar Vučić Szerbiája mellett, már nem számítanak nekik a Koszovóban szolgáló magyar békefenntartók, vagy a magyar állam egyéb érdekei" - írja a Jobbik-Konzervatívok elnöke.

"Alig pár óra telt el aközött, hogy Szíjjártó Péter külügyminiszter Belgrádban a szerb elnök kampányrendezvényén a két nemzet barátságáról beszélt az összegyűlt tömeg előtt, és aközött, hogy Észak-Koszovóban a felbőszült szerbek a magyar KFOR-katonákra támadtak, miközben Orbánt éltették. Nehéz lenne erősebb képet találni arról, hogyan vált a Fidesz propagandájára átfazonírozott külpolitika életveszélyes Magyarország számára"- írja angol nyelvű, személyes weboldalán a Jobbik-Konzervatívok elnöke, EP-képviselője.

Kifejtette: A 2010-es években a Fidesz értelmiségi holdudvarában gyakori volt az az érvelés, miszerint az egyre oroszbarátabbá, és egyben primitívebbé váló kormányzati propagandát írni-olvasni tudó embernek nem kell figyelembe vennie, ugyanis nem neki szól. Az is megérne egy írást, hogy aki ilyen mélyen nézi le egyes honfitársait, az mégis mit keres a közélet környékén, ám a helyzet az, hogy a lebutított propaganda szólamait az évek során mégis a Fidesz valamennyi szintje magáévá tette, majd pedig a szakpolitikák világába is beszivárgott.

A Jobbik elnöke úgy látja, ami pedig akár csak négy-öt évvel ezelőtt „mindössze” azt jelentette, hogy egyes vezető fideszes politikusok nemzetközi tárgyalásokon időnként indulatos „sorosozásra” és nyugatellenes szólamokra ragadtatták magukat, kínos pillanatokat okozva,

az mára oda vezetett, hogy az Orbán-kormány az orosz érdekek szolgálatában manipulálja a balkáni országok politikáját, vagy éppen támogat akár pénzzel is nyugati szélsőjobboldali politikusokat.

Gyöngyösi Márton szerint hogy ezek a törekvések milyen szinten állnak szemben Magyarország szövetségi rendszerének céljaival, azt jól mutatja a múlt heti koszovói incidens.

"Alig pár órával azután, hogy Szíjjártó Péter külügyminiszter a szintén illiberális szerb elnök kampányrendezvényén egy szerb szöveget felolvasva éltette a magyarok és szerbek újdonsült (és inkább az illiberális politikusok közötti kapcsolatokon alapuló) barátságát, Észak-Koszovóban a szerb kormány által tüzelt szerb szélsőségesek Molotov-koktélokkal és fegyverekkel támadtak a magyar KFOR-katonákra, miközben Orbánt éltető jelszavakat kiáltoztak"

- emelte ki, hozzátéve, hogy a támadás során húsz magyar békefenntartó sérült meg, ami kiemelkedően soknak számít. A Fidesz-kormány mégsem szólalt meg az ügyben, az pedig fel sem merült, hogy esetleg Szijjártó Péter bármiféle felelősséget vállaljon a történtekért.

"Az orbáni politika a saját farkába harapott: az egykor propagandaszólamoknak tűnő kijelentések mára a hivatalos külpolitika rangjára emelkedtek, és nyíltan mennek szembe mindennel, amit Magyarország a nemzetközi térben a szocializmus összeomlása óta vállalt, vagy tett. Ez pedig ahhoz a paradox helyzethez vezet, hogy a Fidesz ellentétbe kerül a magyar nemzeti érdekkel"

- írja oldalán a Jobbik-Konzervatívok európai parlamenti képviselője.

"Mivel Orbán és kormánya az oroszbarát és illiberális szövetség jegyében elkötelezte magát Aleksandar Vučić Szerbiája mellett, már nem számítanak nekik a Koszovóban szolgáló magyar békefenntartók, vagy a magyar állam egyéb érdekei. A kérdés az, hogy ez a szakadás, és a Fidesz látványos szembehelyezkedése az olyan, a világ minden országában evidensnek tekinthető nemzeti érdekekkel, mint hogy a katonáinkat megvédjük, meddig tudnak még mélyülni. Mert az, hogy a folyamat visszafordíthatatlan, az egészen biztos" - zárja sorait Gyöngyösi.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)