Az LMP nem, a Momentum viszont támogatja Gyöngyösi Márton összparlamenti válságkezelését

Az LMP nem, a Momentum viszont támogatja Gyöngyösi Márton összparlamenti válságkezelését

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője hétfői bejegyzésében közölte, pártja nem vesz részt azon az összparlamenti közös tanácskozáson, amelyet még múlthét pénteken javasolt Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke. 

Ahogy arról beszámoltunk, a politikus az egyre súlyosabb gazdasági válságra hivatkozva kezdett bele az egyeztetés szervezésébe, mert bár a kormány tagadja az inflációs veszélyt, valójában

a KSH adataiból látható, hogy 11,7 százalékos az infláció, az élelmiszerek pedig 22 százalék felett drágultak.

Az EP-képviselő leszögezte:

„tegyük félre a jelenlegi vitáinkat, és keressünk közösen megoldást a jelenlegi gazdasági válságra és a válsági fenyegetésre. Egy normális parlamentáris demokráciában a parlamentnek az az egyik legfőbb feladata, hogy ellenőrizze, és ha kell, konstruktívan kritizálja a kormányt. De az is a felelőssége, hogy javaslatokat tegyen a kormány elé, hogy ha az nem képes egy ilyen válság küszöbén megoldásokat találni”.

Gyöngyösi Márton arról is beszélt, hogy olyan megoldási javaslatokat igyekeznek tenni, amiket a kormány is fontolóra tud venni és amelyekkel együtt, még a költségvetés elfogadása előtt stabilizálni tudják az ország gazdaságát.

"Egy ilyen átfogó válsághelyzetben minden nemzeti egységes előmozdító javaslat alapvetően helyes. Az LMP mégsem fog részt venni a Jobbik által kezdeményezett egyeztetésen"

- reagált a bejelentésre Ungár Péter

Az LMP frakcióvezetője ezt legfőképpen azzal magyarázta, "mert ahogy mindannyian tudjuk, a kormány nem fog eljönni erre az eseményre". Szerinte a kezdeményezés egyetlen értelme az lehetne így, hogy az ellenzék egységet mutat.

"Erre azonban akár a diagnózis, akár a terápia szintjén kevés esélyt látunk. Érdemi eltérések vannak az ellenzéki pártok között tartalmi kérdésekben: az elmúlt két évet arra szántuk, hogy ezeket próbáltuk meg teljesen eltüntetni, és finoman szóval se volt ez egy sikeres időszak"

- magyarázta a távolmaradást Ungár Péter. 

Gelencsér Ferenc másképp látja, a Momentumnál egyetértenek abban, hogy most közös fellépésre van szükség. A kormány nem utasíthatja el egy ilyen helyzetben a segítő kezet, csak azért, mert tőle független szakértőktől, vagy az ellenzéktől érkezik - osztotta meg gondolatait a pártelnök a Facebook-oldalán.

"A Momentum a jelenlegi helyzetben ezért csak olyan egyeztetéseknek látja értelmét, ami nem csak a politikusokra korlátozódik. A pénzügyi szervezeteknek, a kormánynak és ellenzéknek közösen kell megoldást találnia a forint válságra.  Ezen a kerekasztalon többek között az MNB elnökének, a kormányfőnek, a gazdasági miniszternek, az EU-s tárgyalásokkal megbízott miniszternek, a többi ellenzéki párt frakcióvezetőjének, és a Költségvetési Tanács elnökének is jelen kell lennie"

- hangsúlyozta Gelencsér Ferenc. 

Mindenesetre Gyöngyösi Márton meghívója csütörtök 11 órára szól, tehát néhány nap múlva kiderül, mennyi parlamenti frakció veszi ki a részét a közös megoldáskeresésében.