Győzelem! - Leállították a Radetzky-laktanya bontását

Hosszú hetek feszült izgalma után végre lépett a hatóság.

Budapest Főváros Kormányhivatala a mai napon megtorpedózta a II. kerületi Bem téren található Radetzky-laktanya épületeinek bontását. Ezzel meghiúsul a HB Reavis ingatlanfejlesztő cég gigaprojektje, melynek keretében az'56-os forradalom kiindulópontjának is tekinthető épületegyüttesből Bem Palace néven kreáltak volna a környéket közlekedési és látványképi szempontból ellehetetlenítő, illetve elcsúfító, hétemeletes üzletházat.

Mint kiderült, beigazolódott a környék lakóinak gyanúja, miszerint az engedélyt a kormányhivatal építési és örökségvédelmi hatóságának jogelődje, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Közép-magyarországi Irodája (KÖH) jogszabálysértő eljárás nyomán adta ki, még 2010. május 6-án.

Mivel a kérelem benyújtásakor, illetve a bontási-építési engedély kiadásakor az ingatlan ideiglenes védelem alatt állt, az akkor hatályos törvények szerint a KÖH-nek a műemlékekre vonatkozó rendelkezéseket kellett volna alkalmaznia.

Az intézmény azonban nem így járt el, és lehetővé tette a laktanya drasztikus átalakítását, figyelmen kívül hagyva a törvényi szabályozást.

A kormányhivatal közleményében leszögezte:

"A korábban meghozott bontási-építési engedély nemcsak az egyedi műemléki védelem céljával ellentétes, hanem a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló UNESCO egyezményben rögzített célokkal is, azok megvalósítását jelentős mértékben korlátozza, illetve akadályozza, tehát jogszabálysértő."

Mint kiderült, a budapesti ingatlanpiacon fényes babérokra törő HB Reavis, ugyan az építési-bontási engedély érvényessége alatt, 2012 szeptemberében bejelentette a munkálatok megkezdését, ám mind a mai napig nem rendelkezik az iratokban kötelezően előírt, hatósággal egyeztetett kivitelezési dokumentációval, így az általa tett bejelentés alapján jogszerűen meg sem kezdhette volna a bontási-építési tevékenységet.

A cég egyébként elég jelentős presztízsveszteségbe szalad bele ezzel az akcióval, hiszen nem elég, hogy a múlt hét elején még egy erősen szűrt sajtóeseményen dicsekedtek a beruházással – amiről a bontással kapcsolatban kritikus hangokat megütő orgánumokat, így portálunkat sem értesítették – de már több külföldi oldalnak is büszkén számoltak be a budapesti portfólió bővítésükről, amiből így remélhetőleg nem lesz semmi.

A hivatalos állásfoglalás szerint:

"Az eljárással érintett épület nemzetünk I. kategóriás műemléke, eszmei jelentősége és egyedisége révén országos szinten kiemelkedő műemléki jelentőséggel bír."

A határozat értelmében a kormányhivatal a folyamatban lévő bontási és építési munkákat – az állagmegóvási, és az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó munkák kivételével – azonnali hatállyal, a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelemre való tekintet nélkül leállította.

A felelős hivatali döntésnek köszönhetően így megmenekült Budapest egyik kiemelten fontos történelmi épülete és kulturális öröksége, melynek bontása ellen a politikai pártok közül egyedül a Jobbik emelte föl érdemben a szavát, civil örökségvédelmi szervezetként pedig a Magyar Patrióták Közössége tiltakozott, és aláírásgyűjtést szervezett, majd e hét csütörtökjére tiltakozó demonstrációt a környék lakóival összefogva.

Úgy tűnik, a társadalmi nyomás elegendő volt ahhoz, hogy a hivatali berkekben felülvizsgálják az eddigi álláspontot, és érvényt szerezzenek a jognak, illetve a felelősen gondolkodó emberek igazságérzetének.