Gyurcsány csak azt bánja, hogy csúnyán beszélt

Mi talán már azt sem.

Tízéves az őszödi beszéd, erre emlékezik különös videókkal Gyurcsány Ferenc, az elsőről szót is ejtettünk már.
 
A volt miniszterelnök (hogy örökké így hivatkozhatunk rá, valahol roppant szomorú, ám ez legyen az őt megválasztók felelőssége) azóta két újabb néhány másodperces bejátszással jelentkezett, az egyikben azt mondja, csak azt bánta meg, hogy csúnyán beszélt,
 
 
a harmadikban arról értekezik, hogy egészen mást jelentett a böszmeség akkor, mint most. (Sokat elárul, hogy a 13 másodperces videóban a felesleges effektek mellett sikerült benne hagyni egy beszédben való megakadást is.)
 
 
Gyurcsányra sokan dühösek voltak, voltunk 2006-ban, emlékszünk rá, boncolgatni is kár.
 
Tíz év telt el azóta, és ez maradt az egykori főgonoszból. Egy bohóc, aki rövid videókban nosztalgiázik azon, ami végső soron megbuktatta őt.
 
Ha 2006-ban az emberek közé megy, valószínűleg sokan leordibálták, megdobálták, leköpték, bántották volna.
 
Mára talán az indulatok is elmúltak, az utcán legtöbbször valószínűleg egy gúnyos félmosoly, egy megvető pillantás a jussa. (Kivételt képez ez alól a nyugdíjasokból álló rajongótábora, de annak az ellenpólusa is megvan: Orbán nyugdíjasokból álló legvérmesebb fanatikusai vélhetően még ma is nekirontanának Gyurcsánynak, ők még mindig valódi veszélyt látnak benne. Az ő dolguk.)
 
Mindegy is, végső soron hálásak lehetünk a DK-elnöknek; az őszödi beszéddel, annak előzményeivel és következményeivel hosszú-hosszú évekre padlóra küldte a magyar baloldalt.
 
Dőljünk hátra, és várjuk a további videókat.