Ha jól értettük Orbán Viktort, akkor a fideszes "békejavaslat" megállítja a harmadik világháborút

Ha jól értettük Orbán Viktort, akkor a fideszes "békejavaslat" megállítja a harmadik világháborút

Ilyen pozitívan kell kezdeni egy reggelt!

A magyar emberekre nézve a háború aggasztó és veszélyes, a világháború veszélye "nem irodalmi túlzás" - ezzel riogatta a magyarokat Orbán Viktor a szokásos rádióinterjújában.

A magyar miniszterelnök szerint miután egyre újabb és nagyobb teljesítményű pusztító eszközök bevetéséről hoznak döntéseket és a Nyugat egyre modernebb eszközöket bocsát az ukránok rendelkezésére, ezért arról győződött meg, hogy a világháború veszélye "nem irodalmi túlzás". Hozzátette: amikor azt mondják európai és amerikai vezetők, hogy ha ez így megy tovább, akkor megérkezhetünk a harmadik világháborúba, akkor ez első hallásra hihetetlenül túlzónak tűnik, de ez "reális veszély ebben a pillanatban".

A kormányfő hangsúlyozta: a háború egyre véresebb és brutálisabb, ugyanakkor a béke mellé álló európai országok és vezetők száma egyáltalán nem növekszik. Ezzel szemben az európai emberek elindultak a béke irányába, ahogy nő az áldozatok száma úgy fordulnak az emberek egyre inkább a tűzszünet és a béketárgyalások irányába.

A Fidesz elnöke szerint a fideszes békepárti javaslat a tűzszünetről szól - ezt is megtudhattuk Orbán Viktortól. Sőt, odáig ment, hogy kijelentette: "A magyar álláspont nem arról szól, hogy milyen békeszerződés legyen, hanem arról, hogy legyen tűzszünet".

Oda kellene eljutni, hogy tűzszünet legyen, ne haljon meg több ember, és ha van tűzszünet, akkor van esély arra, hogy kigondolják a béketárgyalások kereteit - jelentette ki a kormányfő, bár azzal kapcsolatban nem kérdezték, hogy ebben a folyamatban milyen szerepe lehet egy Fidesz-KDNP által benyújzott parlamenti határozati javaslatnak azontúl, hogy így megosztható válhat a magyar politika.

Az élelmiszerek esetében ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogják majd kivezetni a most még létező ársapkákat - tért át az infláció elleni harcra.

Orbán Viktor kifejtette: az árstopok hasznosak, segítenek az infláció csökkentésében, ugyanakkor - mivel ez egy mesterséges beavatkozás a kereskedelem normális folyamataiba -, mellékhatásai is vannak. Ezért az a jó, ha ezek az ástopok eltűnnek a rendszerből, és visszatérünk a normális gazdasági helyzethez - fogalmazott, hozzátéve: amíg azonban az infláció nagyon magas, addig ezt nem lehet megtenni.

A kormányfő elmondta: a rezsivédelmi rendszert meg tudták védeni, az átlagfogyasztásig továbbra is védett áron tudnak az emberek energiához jutni. Ugyanakkor az élelmiszerek tekintetében, ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogják kivezetni az ársapkákat, hasonlóan a banki hitelekhez, "ahol szintén mindenfajta védelmi mechanizmusokat működtetünk, ami normális esetben inkább csak zavarokat okoz" - közölte.

Orbán Viktor hangsúlyozta: ha az infláció egy bizonyos szint alá süllyed, akkor a megfelelő ütemben meg kell hozni azoknak az intézkedéseknek a feladásáról szóló döntéseket, amelyeket a magas infláció miatt vezettek be.

Címlapkép: Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Sándor-palotában 2023. március 27-én. - MTI/Máthé Zoltán