Ha másért nem is, de ezekért a szavakért bűnhődniük kell!

Amikor a Mal Zrt.-ről beszélünk, sohase feledjük: a katasztrófa után azt mondták, a vörösiszap nem veszélyes.

2010. október 4., hétfő 12 óra 10 perc

A Mal Zrt. Ajkai timföldgyára X. sz. vörösiszap tározójának a gátja átszakadt, és az erősen maró lúg, a vörösiszap elöntött három települést, Kolontárt, Devecsert, valamint Somlóvásárhelyt.
Ezért bűnhődniük kell!

2010. október 5., kedd, 9 óra 40 perc

Másnap, azaz kedden szólalt meg először a nyilvánosság előtt Bakonyi Zoltán, az Ajkai Timföldgyár igazgatója.
 
Az Index cikkében kijelentette:
"a vörösiszap nem veszélyes".
Majd hozzátette:
"Az iszapban nincsenek egészségre veszélyes szabad gyökök, ártalmatlan anyagról van szó".
Bakonyi elmagyarázta: az iszaptározóban lévő víz eredendően a vörösiszap kiszáradását és porzását akadályozza meg a technológia szerint, a lúgos kémhatású folyadék valóban irritálhatja a bőrt, ha érintkezésbe kerül vele.
 
Irritálhatja a bőrt - mondta ezt akkor, amikor már 4 halálos áldozatról szóltak a híradások, köztük egy három hónapos csecsemő elvesztéséről is. Több mint száz sérültet ápoltak, és több embert kerestek.
 
Arra a kérdésre, hogy a Mal Zrt. mit tesz a károsultak, a települési önkormányzatok gyors megsegítésére, azt felelte:
"Természetesen a cégnek vannak most méltányossági feladatai, amiben tudunk, segítünk, egyeztetünk a polgármesterekkel, hogy mire van szükségük. A későbbi helyreállítási, kártérítési kérdésekben azonban csak a szakértői vélemények elkészülte, a katasztrófa okainak megállapítása után tudunk döntéseket hozni".
Hogy valójában mennyire cinikus, és jobb szó híján aljas a cég hozzáállása a katasztrófához, azt jól példázza, hogy kijelentette: szerinte sok helyen az iszapot
"egy erős slagos lemosással el lehet távolítani".

10 óra 35 perc

Illés Zoltán, az akkori környezet- és természetvédelemért, valamint a vízügyekért felelős államtitkár a kolontári dombon várakozva úgy fogalmazott:
gyalázat, hogy nem lehet elérni a MAL Zrt.-t.
A cég képviselői továbbra sem jelentek meg sem a védelmi bizottság ülésén, sem pedig a kolontári helyszínen.

11 óra 32 perc

A Mal Zrt. csaknem egy nappal azután adott ki közleményt, hogy a tározójából kiömlő vörösiszap hatalmas károkat okozott a környező településeken - írta az MTI.
 
A közleményben egy újabb cinikus mondat:
"a társaság vezetése kötelességének tartja a közvélemény folyamatos hiteles tájékoztatását az ügyben."
Annyit sikerült összeszedniük egy nappal a katasztrófa után: hogy a cégvezetés mai helyzetelemzése szerint a technológiai eljárás gondos betartása mellett sem észlelhette a természeti katasztrófa jeleit, vagy tehetett volna annak elhárítása érdekében. A legutolsó, aznapi fizikai szemle, és az utolsó laboratóriumi résfalon belüli vízminta elemzése semmilyen előjelét nem mutatta a bekövetkezett katasztrófának.
 
Ugyanakkor képesek voltak a legmélyebb sajnálatukat kifejezni mindazon lakosoknak, akiket ezen katasztrófa személyesen érintett, és azt kérték, fogadják részvétüket azok a családok, akiknél a legsúlyosabb emberi tragédia, családtagjuk elvesztése történt.
Köszönettel tartozunk mindazon szervezeteknek, akik a katasztrófa elhárításában közvetlenül közreműködtek, közreműködnek - írták.
A Mal közölte azt is, a vörösiszap 40-45 százaléka vasoxid (ez adja vörös színét), 10-15 százaléka alumíniumoxid, 10-15 százaléka szilíciumdioxid, 6-10 százaléka kalciumoxid, 4-5 százaléka titándioxid, 5-6 százaléka kötött nátron.
 
S végül mindenkit megnyugtattak:
a vörösiszap az EU hulladékszabványa szerint nem minősül veszélyes hulladéknak, összetevői stabil, kötött formában vannak jelen, azokat a víz semmilyen formában nem oldja.
Így kommunikál az a cégvezetés, amely tevékenysége során egy szörnyű, halálos ipari és ökológiai katasztrófát okoz, de a felelősségre vonást igyekszik elkerülni, a tettei következményeit elkenni.
 
Fél évtizeddel később már az is világossá vált, ehhez cinkosokra is lelt, de hát végül is Bakonyi már a legelején elmondta: a vörösiszap nem veszélyes.