Ha nem engednek a raboknak, jön a tüzérség

Ötödik napja tart a börtönlázadás egy szír börtönben, a fegyencek túszokat is ejtettek.

A hamai központi börtönben hétfőn tört ki lázadás, amelyben több börtönőrt túszul ejtettek a fogvatartottak. Arról nincsenek megbízható információk, hogy a foglyok az egész létesítményt az ellenőrzésük alá vonták-e.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező civil szervezet közlése szerint a lázadás annak következtében robbant ki, hogy a foglyok sorstársaiknak egy másik, a Damaszkuszhoz közeli Szaídnájában lévő katonai börtönbe való átszállítása ellen tiltakoztak, illetve az ellen, hogy többeknek elnapolták a bírósági tárgyalását.

Az OSDH közlése szerint a fogvatartottak tisztességes tárgyalást, jobb körülményeket, és azt követelik, hogy ne szállítsák át őket a szaídnájai börtönbe.

A hamai börtönt a kormányerők körbevették, a lázadást ötödik napja folytató foglyok pedig attól tartanak, hogy a szíriai fegyveres erők újra megrohanják a létesítményt. A kormányerők hétfőn már tettek kísérletet a zendülés leverésére, beszámolók szerint azonban csak könnygázt vetettek be.

Más források szerint péntek reggel járt le a kormányerők ultimátuma, amelyben felszólították a börtönbeli lázadókat az akciójuk befejezésére, ellenkező esetben lerohanják a létesítményt. Értesülések szerint a szíriai hatóságok leállították a börtön víz- és áramellátását, ezzel is nyomást gyakorolva a foglyokra.

Az OSDH információi szerint a fogvatartottak között politikai foglyok és iszlamisták is vannak. A civil szervezet megjegyezte, hogy a kormányerők és foglyok közötti tárgyalások eredményeként több tucat embert engedtek szabadon a börtönből.