Háborús idők rémével ijesztgetve ágyaz meg a megszorításoknak a pénzügyminiszter

Háborús idők rémével ijesztgetve ágyaz meg a megszorításoknak a pénzügyminiszter

Varga Mihály mindent a háborúra és a szankciókra fogott, és jövőre költségvetési fegyelmet előlegezett meg. Év végére bátran beígérte az egy számjegyű inflációt.

Varga Mihály pénzügyminiszter megint a "védelmi költségvetés" fedőnévvel illette azt, amit a Fidesz-kormány kapkodva benyújtott még a nyári szünet előtt. A "családok, nyugdíjak, rezsicsökkentés" pártpropagandában kötelező kulcsszavai is elhangzottak.

A 2024-es költségvetés védelmi költségvetés, mert háborús időkben olyan büdzsére van szüksége Magyarországnak, amely garantálja a biztonságát.

– próbált hatáskeltően fogalmazni a miniszter.

A tárcavezető mindent a háborúra és az Európai Unióra kenne: "Magyarországnak több fronton kell kihívásokkal szembenéznie, az elhúzódó háborút tetézi, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók súlyos energiaválságot idéztek elő Európában" – csúsztatott. A tavaly megnyirbált rezsivédelem több mint ezermilliárd forrinttal több pénzt fog elvinni.

Varga Mihály "költségvetési fegyelemről" beszélt, azaz szűkösen fognak bánni az állami forrásokkal.

Hangsúlyozta: ebben a válságos, remélhetőleg átmeneti időszakban a legfőbb feladat a korábban elért eredmények megvédése. "A biztonsághoz elengedhetetlen a pénzügyi stabilitás, ahhoz pedig egyrészt jól teljesítő gazdaságra, másrészt költségvetési fegyelemre van szükség" – magyarázta. Ezek közül az egyik nem jellemző a Fidesz-kormány politikájára, a másik pedig nekünk fog fájni.

Varga Mihály azt is megemlítette, hogy a 2024-es költségvetés céljai között szerepel a szerintük már elért teljes foglalkoztatottságot és támogatja a további munkahelyteremtést, támogatja a beruházásokat, és megőrzi a nyugdíjak vásárlóerejét. Ehhez képest a valóság az, hogy a Fidesz-kormány külföldről behozott, import vendégmunkásokkal töltené fel a lakosság megkérdezése nélkül épített akkumulátorgyárakat, a nyugdíjakat pedig megeszi a továbbra is rekordmagas infláció.

Varga Mihály elismerte, hogy idén rosszul teljesített a gazdaság és egy számjegyű inflációt ígért.

Arról is beszélt, hogy a kormány az idei évi átmeneti lassulását követően jövőre már ismét dinamikus növekedéssel számol, a válságos időkben is megvédett eredményekre támaszkodva folytatódhat tehát a magyar gazdaság felzárkózása.

A miniszter kitért arra: a kormány elkötelezett amellett, hogy az inflációt az idei év végére egy számjegyűre csökkentse, és 2024-ben az áremelkedés üteme 6 százalék lehet. A kormány 2024-re vonatkozóan 4 százalékos GDP-bővüléssel számol – tette hozzá Orbán pénzügyminisztere.

(Címlapkép: MTI/Soós Lajos)