A kormánypárti képviselők megszavazták a szervezett vendégmunkás-importot

A kormánypárti képviselők megszavazták a szervezett vendégmunkás-importot

A keddi ülésnapon igen szorgalmasan nyomkodták a gombokat a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselői. Nem hiába a szigorú pártfegyelem: mindannyian arra szavaztak, hogy idegenekkel pótolják a magyar munkavállalókat.

Magyarországon hiány van képzett munkaerőből, a képzettség nélküli munkákra pedig azért nem találnak embert, mert az Orbán-kormány az elmúlt 13 évben olyan alcsonyan tartotta a béreket, hogy ennyiért lassan már az ukránok sem vállalják. A munkaerőhiányt tovább növeli a Fidesz által hazánkba invitált, kínai akkumulátorgyárak, ahová olcsó, a veszélyes körülményeket is elfogadó szalagmunkásokat keresnek.

A jelenlévők közül valamennyi kormánypárti képviselő megszavazta a "szervezett vendégmunkás-importról" szóló törvényt, az ellenzék soraiból mindegyik frakció nemmel szavazott, az MSZP és Hadházy Ákos pedig tartózkodott.

A törvény megkülönböztetné a vendégmunkáskánt hazánkban tartózkodókat az ilyen státusszal nem rendelkező harmadik országbeli állampolgároktól. A november 1-től hatályos jogszabály szerint a vendégmunkások munkavállalási célból száznyolcvan napon belül kilencven napot meghaladó beutazási és tartózkodási jogot kaphatnak Magyarországon. Ennek feltétele, hogy a vendégmunkásnak legyen érvényes útlevele, szállása, megfelelő pénzügyi háttere, és megfeleljen a közbiztonsági, illetve a nemzetbiztonsági elvárásoknak.

Ez a tartózkodási engedély maximum 2 évig lesz érvényes, ami egy évvel meghoszabbítható, ráadásul a 3 éves tartózkodási idő lejárta után, a vendégmunkás új kérelmet adhat be. A törvény a családegyesítést nem engedélyezi.

Az új vendégmunkás törvény a könnyítések mellett szabad kezet ad a kormánynak.

A Fidesz és a KDNP képviselői által most elfogadott jogszabály felhatalmazza a kormányt, hogy rendeletben határozza meg a vendégmunkások beutazásával, tartózkodásával és foglalkoztatásával kapcsolatos részletszabályokat. A Magyarországon évente foglalkoztatható vendégmunkások összlétszámáról az illetékes miniszter dönthet – írta az mfor.

(Címlapkép: kormánzati propagandaplakát, MTI/Máthé Zoltán)