Z. Kárpát Dániel elmondta, mit hiányol a Jobbik a Fidesz költségvetéséből

Z. Kárpát Dániel elmondta, mit hiányol a Jobbik a Fidesz költségvetéséből

A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője szerint a multik milliárdos támogatása helyett a magyar kisvállalkozásokat kellene támogatni, a közalkalmazottak bérfejlesztésében pedig nem az EU-ra kéne mutogatni, hanem cselekedni kéne.

A politikus a Jobbik-Konzervatívok a nem régiben benyújtott 2024. évi költségvetéssel kapcsolatos álláspontját fejtette ki sajtótájékoztatóján.

Sokkal több forrást követelünk a magyar családok számára, és kiemelt figyelmet követelünk a magyar munkavállalók képviseletének.

– mutatott rá a probléma lényegére.

Az ellenzéki párt úgy látja, hogy a külföldi munkások szervezett behozatala egy áramvonalasításon megy keresztül, sokkal gördülékenyebben megy a Fidesz-kormány részéről, mint eddig.

Hozzátette: nem tapasztalnak olyan tételeket a költségvetésben, amik arra utalnának, hogy a kényszerből külföldön érvényesülni próbáló magyar fiatalokat, aktívakat, munkavállalókat vendegmunkasok-szamat-noveli haza próbálnák csábítani. A Jobbik szerint ennek kiemelkedő eleme lehetne egy lakhatási program, ehhez képest a fideszes költségvetésben lakástámogatások tételnek nagyjából a megfeleződését látni ahelyett, pedig meg kellene duplázni. Itt lenne a helye egy állami hátterű bérlakásprogramnak – hangsúlyozta Z. Kárpát Dániel.

"Azt is látjuk, hogy olyan kiadások borzolják a kedélyeket, mint a Magyar Nemzeti Bank több mint 400 milliárdos veszteségének a kipótlása."

Az ellenzéki politikus szerint elvesztegetett pénz az az Uniónak befizetendő mintegy 700 milliárd forintos "tagdíj", amiért cserébe a Fidesz-kormány elhibázott gazdaságpolitikából fakadóan nem kapjuk meg azokat a forrásokat, amik nem könyöradományok, hanem járnának Magyarországnak.

Nagyon sokat fizetünk a piacok nyitvatartásával is, ezért hiányoljuk azt is a kormány részéről, hogy a multicégek által megtermelt, horribilis mértékű, és nagyon sokszor adózatlanul kivitt profittal valamit kezdjen.

Az ellenzéki politikus szerint itt lenne az ideje, hogy a kormány tegyen valamit a munkabérek emelésének érdekében. A Jobbik-Konzervatívok három dolgot javasol:

1. Egyrészt a multikkal kötött stratégiai megállapodásait újratárgyalhatná, mert egyikben sincs kikötve a magyarok munkabérének fejlesztése.

2. Az állami szférában dolgozók tekintetében igazán nem kell várni senkire: a kormány elkezdhetné a példamutatást, és tisztességes módon rendezhetné a közalkalmazottak béreit. Itt nem lehetne kikerülni a pedagógusok béremelését sem.

3. A magyar mikro-, kis- és középvállalkozásokat segíteni kéne a bérfejlesztésben. És a bérfejlesztés egy olyan stratégiai cél, ami a szülőföldön boldogulást teszi lehetővé. Ehhez viszont segítségre van szükségük.

Ehhez a kormánynak megvolna a többletbevétele:

A jórészt a Fidesz-kormány elhibázott gazdaságpolitikája által okozott elképesztő árdrágulás után a magyar családok sokkal több adót, áfát fizettek be a magasabb árak kifizetésekor, és ezen ezer milliárdos összeget mi egy bérfejlesztési alapba tennénk.

Kiemelte: a Jobbik-Konzervatívok szeretné leállítani a multi cégeknek biztosított több száz milliárd forintos nagyságrendű, vissza nem térítendő támogatásokat, és megnyitná ezt a keretet a kis- és középvállalkozások előtt.

Elvárjuk azt, hogy ugyanolyan életesélyeket kapjanak a magyar vállalkozók, és azok, akik a magyar gazdaságot a hátukon hordják.

Hangsúlyozta: a vendégmunkások szervezett behozatala helyett bérfejlesztési alapot szeretnének, és a multicégek túltámogatása helyett a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások tekintetében egy olyan komoly előrelépést elérni, amely a magyarok béreinek a rendszerszintű fejlesztésére is alkalmas.

A Jobbik-Konzervatívok költségvetési módosító javaslatai ezeket a célokat szolgálják, és a párt megpróbál ezekből minél többet átvinni a rendszeren. Hogy milyen sikerrel, az a kormány belátásán és együttműködési készségén múlik.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)