Elemzés - Mi számít háborús bűnnek egy invázió során?

Elemzés - Mi számít háborús bűnnek egy invázió során?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) közölte, hogy azonnal megkezdi az orosz invázió során elkövetett háborús bűnök aktív vizsgálatát - írja elemzésében a CNN.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége pénteken közölte, hogy Oroszország háborús bűnt követett el egy ukrajnai atomerőmű megtámadásával.

"Háborús bűn megtámadni egy atomerőművet" -  közölte a nagykövetség hivatalos Twitter-hírcsatornáján . "Putyin Európa legnagyobb atomerőművének támadásával egy lépéssel tovább viszi rémuralmát."

Háborús bűnnek minősítették azt is, hogy Oroszország kazettás bombákat és úgynevezett vákuumbombákat használ a civil lakosú területeken.

"Szeretném nagyon világossá tenni, hogy Putyin háborús bűnös" - mondta Arszenyij Jacenyuk volt ukrán miniszterelnök csütörtökön a Külkapcsolatok Tanácsában. A bíróság vizsgálatai általában évekig tartanak. Csak néhány ítélet született.

Mi a háborús bűn? 

A Nemzetközi Büntetőbíróság konkrét definíciókkal rendelkezik a népirtás, a háborús bűnök, az emberiesség elleni bűncselekmények és az agresszió bűncselekménye tekintetében. Ezek közé tartozik:

  • Konkrétan a polgári lakosság megcélzása,
  • a genfi ​​egyezmények megsértése,
  • vagy a bizonyos embercsoportok megcélzása

"Egy dolog biztos, hogy a rakétatámadások szándékos irányítása, a civilek vagy polgári létesítmények célba vételének bűncselekménye a bíróság joghatósága alá tartozik" - mondta az ICC főügyésze, Karim Khan csütörtökön a CNN-nek.

"És még ha katonai invázió is van, a konfliktusban részt vevő felek egyértelműen kötelesek arra, hogy ne alkalmazzanak aránytalan erőt, és gondoskodjanak arról, hogy a felhasznált hadianyag és a fegyverek ne irányuljanak a civil lakosság ellen" - mondta Khan.

A bírósági eljárás kétféleképpen indítható: egy ország kormánya vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalhatja vizsgálatra az ügyeket.

Oroszország, az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, vétójoggal rendelkezik a tanács intézkedései felett. A jelenlegi vizsgálatot 39 nemzeti kormány – többségük európai – kérelme alapján indította el.

Khan csütörtökön a CNN-nek azt mondta: "Szeretném hangsúlyozni, hogy hajlandó vagyok beszélni minden oldallal, és nem csak az ukrán féllel, hanem az Orosz Föderációval, az állami pártokkal és a nem állami pártokkal egyaránt. Ez az intézmény nem politikai. Nem vagyunk részei annak a geostratégiai vagy geopolitikai megosztottságnak, amilyennek szerte a világon tanúi vagyunk."

Mik azok a kazettás bombák és a vákuumbombák? 

A kazettás lőszer (kazettás vagy fürtös bombák és tüzérségi lövedékek) olyan, a levegőből, földről vagy vízről indított lőszer vagy bomba, amely magából sok apró; akár több száz robbanó lőszert lök ki. Egy kazettás lőszer a résztölteivel akár több futballpálya méretű területet is beteríthet. Bárki, aki a kazettás lőszer csapásmérő területén tartózkodik, nagy valószínűséggel meghal vagy súlyosan megsérül. Az Amnesty International szerint egy orosz kazettás bomba zuhant egy ukrán óvodára .

termobárikus fegyver, más néven vákuumbomba olyan kétlépcsős típusú robbanólőszer, amely a környező levegő oxigénjét használja fel magas hőmérsékletű robbanás létrehozásához. A gyakorlatban az ilyen fegyverek által kiváltott robbanáshullám lényegesen tovább tart, mint a hagyományos robbanóanyag esetén. Az üzemanyag-levegő robbanófej a termobárikus fegyverek egyik legismertebb típusa.

Szakértők szerint Putyin és az orosz hadsereg brutálisabb lesz, mivel az invázió nem megy olyan zökkenőmentesen, mint azt tervezték.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}