Hamarosan kiderül, mi a döntés Irán ügyében

Befejezték a tárgyalásokat, az iráni külügyminiszter és az Európai Unió külpolitikai főképviselője közleményt fog felolvasni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja és Németország az általuk megszabott hétfő éjféli határidőig nem tudta befejezni a tárgyalásokat Iránnal. A felek – Irán nélkül – kedd hajnalban ismét tárgyalóasztalhoz ültek, és alig több mint egy óra múltán befejezték megbeszéléseiket – mondta a neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő.
 
Egy másik meg nem nevezett forrás szerint a hatok megállapodástervezetet készítettek, miszerint Iránnak be kell engednie minden gyanús nukleáris létesítményébe – a katonaiakba is – az ENSZ-ellenőröket. Ha Irán ebbe belemegy, akkor a BT ideális esetben még ebben a hónapban határozatot fogad el a megállapodásról, és mindkét fél elkezdi végrehajtani a rá vonatkozó kötelezettségeket.
 
A Farsz iráni hírügynökség hajnalban azt jelentette, hogy a hat nagyhatalom és Irán kedden délelőtt 10 órakor megvitatja a hatok egy újonnan megírt megállapodás-tervezetét, és ez alapján megszülethet a végleges megállapodás az iráni atomprogramról.