Hamburg lángokban

Élő közvetítés.

A G20-csúcstalálkozóval együtt baloldali, antiglobalista tüntetések is kezdődtek Hamburgban. A tüntetők felgyújtottak több rendőrautót, a belvárosban fekete füst van, az utakon több helyen égő barikádok. A rendőrség már helikopterről indítható rakétákat is bevetett. A helyi lakosok szerint háborús állapotok uralkodnak a városban, 15 ezer rendőr van az utcákon.

G20 Hamburg Elbchaussee 07.07.2017

Uploaded by None on 2017-07-07.

A csütörtökön kezdődött tüntetés élén az anarchista, kapitalizmusellenes Fekete Blokk mozgalom vonult, egyik legfőbb céljuknak tartják, hogy megmutassák, az utca a lázadóké. A demonstrálók fekete festékpatronnal támadtak a rendőrségi járművekre, de délután a hatóságok bejelentették, hogy már Molotov-koktélokkal is támadják őket. A buszok a belvárosban nem közlekednek.

Egyes információk szerint megtámadták annak a hotelnek a biztonsági stábját is, ahol Putyin megszállt. A Park Hyatt Hotelben van egyébként a dél-koreai és az ausztrál elnök is. A first lady ki sem jutott szálláshelyéről, Melania Trump városnéző túrára ment volna a többi vezető politikus párjával.

A buszközlekedés mellett nehéz dolga van az autósoknak is a városban, de egy metróállomást is lezártak, három iskolából a gyerekeket is hazaküldték, az egyik iskolaudvart páncélos rendőrök foglalták el.

Rendőrségi brutalitás?

Arról is hallani, hogy egy békés diáktüntetéshez is vízágyúkkal és könnygázzal vonultak ki a hatóságok. A tüntetők szerint a rendőrség túlzott brutalitást alkalmaz és az orvosi segítséget sem engedi be mindig az utcákba. Szerintük hazugság volt, hogy engedélyezték számukra a demonstrációt, mert azonnal oszlatni kezdték őket. Tegnap este 12 ezer ember vonult utcára, a tömeg elején ezer csuklyás, arckendős, Fekete Blokk tag vonult, ezért kezdhetett azonnal oszlatásba a rendőrség. 78 egyenruhás megsérült, a tüntetők sebesültjeiről egyelőre nincs információ.

Alább nézhető az élő közvetítés a hamburgi eseményekről.

(címlapkép: MTI)

G20: komoly összecsapások Hamburgban a rendőrök és a tüntetők között

A hatóságok adatai szerint összesen 76 rendőr sérült meg, hárman kórházi kezelésre szorultak. A G20 - Üdv a pokolban (G20 - Welcome to Hell) elnevezésű tüntetés szervezői úgy tudják: számos aktivista is sérülést szenvedett, néhányan közülük súlyosan megsebesültek. Pontos számukat egyelőre nem tudni. A szervezők közölték azt is, hogy legalább 10 embert őrizetbe vettek.