Papírja van a Rogán-kötvényes vállalkozónak arról, hogy belerondítson a világörökségi látképbe

Papírja van a Rogán-kötvényes vállalkozónak arról, hogy belerondítson a világörökségi látképbe

Lapunk is hírt adott tavaly februárban a 24.hu információjáról, amely szerint beépítik az UNESCO világörökség részét képező Várkert rakpart 17. alatti ház, a Harkányi-bérház 207 négyzetméteres, panorámás tetőteraszát.

A beruházó ABC International Kft. korábbi résztulajdonosa az a Fodor Gergely volt, aki most a Budai Várnegyed kormányzati beruházásaiért felelős kormánybiztos. Az új tulajdonos pedig Boros Attila, akit a Rogán-féle letelepedési kötvénybiznisz kínai szálában, a Hungary State Special Debt Fund körül tevékenykedett.

Akkor az ABC International 100 millió forint hitelt kapott a Debt-Invest Kft. nevű cégtől, melyben tulajdonosként ugyancsak felbukkan Boros neve. Csakhogy a hitel ebben az esetben közpénzt jelent, mivel az része a kormány bankja, a Magyar Fejlesztési Bank 200 milliárd forint keretösszegű MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció II. nevű programjának.

Most a 24.hu arról ír, hogy a társasház lakói azért kezdtek hadakozni, mert állításuk szerint a lakóközösség hozzájárulása nélkül indultak meg a munkálatok a fejük felett. A befektető viszont arra hivatkozott, hogy a lakók szerinte szerződést kötöttek a teraszról és a ráépítésről annak fejében, hogy a társasházon szükséges felújítási munkákat elvégzi a befektető. 

Egész évben gőzerővel folyt az építkezés, amit csak az év vége felé szakítottak meg rövid időre, mert érkezett egy végzés arról, hogy a fővárosi kormányhivatal Dél-Budai Építésügyi és Építésfelügyeleti Osztálya hatósági ellenőrzést végzett az egyik lakó kérésére, és leállíttatta az építkezést. Hétfőn az új év első munkanapján azonban egész nap döngött az épület az ütve-fúrótól és a légkalapácstól. A beruházó képviselője tagadta, hogy építkezés folyna, azt állította, csak állagmegóvást végeznek. Közben újabb végzés érkezett a kormányhivatalból, amiben az áll, hogy a befektető, az ABC International fennmaradási engedélyt kért az eddig elkészült építményre és a továbbépítésre. A kormányhivatal megindította az eljárást a 2016 decemberében kiadott „építési engedély jogutódlásának és az engedélytől eltérően megvalósított építési munkálatokra vonatkozó fennmaradási és továbbépítési engedély” ügyében.

V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester korábban segítséget ígért a Várnegyedben tipikusnak mondható esetek kárvallottjainak, a társasházakba bevásárló, majd a lakókat kiszorító befektetőkkel szemben. Túl sokat azonban nem tehet, mivel 2020. március 1-jétől az építési ügyekben való döntések joga a kormányhivatal kezébe került.