Három megyében lép érvénybe "baromfizár"

A H5N8-fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén.

Az előírás célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal történő érintkezés lehetősége.

A tájékoztatás szerint Bognár Lajos főállatorvos az újabb intézkedést a hétvégi újabb hazai madárinfluenza kitörések, valamint a Németországban és Ausztriában is megjelent madárinfluenza esetek miatt hozta, hogy ezzel is csökkenjen az állományok vadon élő madarakkal történő érintkezésének lehetősége.

Hétfőn a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte: újabb madárinfluenza megbetegedéseket találtak három Bács-Kiskun megyei településen, ezek Bugac, Kisszállás, és Kelebia. Ezzel ötre emelkedett az érintett magyarországi települések száma, korábban egy tótkomlósi pulykaállományban és egy kiskunmajsai kacsatartó telepen jelent meg a betegség.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel, a fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén. A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett.

Zárt etetés a baromfigazdaságokban a madárinfluenza miatt

Az intézkedés arra is kiterjed, hogy a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani és a tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat.Szerdán újabb megbetegedést fedeztek fel Magyarországon, a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán lévő nagylétszámú kacsatartó gazdaságban mutatták ki a madárinfluenzát.A tájékoztatás szerint a fertőzött gazdaság körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendel el a hatóság.