A határra vezényelt fiatal rendőrök ellátása nincs megoldva, de ez így megfelel a jogszabályoknak

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára levelet írt Papp Károly országos rendőrfőkapitánynak, miután szeptember elején, előzetes bejelentés nélkül több száz rendészeti szakközépiskolást vezényeltek a déli határhoz. A főtitkár szerint a rendőrkapitány válasza korrekt volt, mert összegyűjtötte a hatályos jogszabályokat, de pont ez a probléma.

Ilyen megtörténhet?! Élelmiszer-ellátmány nélkül vezényeltek le fiatal rendőröket a határra?

Az FSZR úgy tudja, hogy a próbaidősök semmiféle előzetes tájékoztatás nem kaptak a vezénylésről, és ellátásuk sem volt kellően megszervezve. A szeptember 4-ei hajnali induláskor élelmezési ellátást nem kaptak, majd a szállásukra megérkezve,10 órával később azt a tájékoztatást kapták, hogy semmilyen élelmezésben nem fognak részesülni.

A leküldött diákok élelmezése és hazajutási költsége sincs rendezve. Papp szerint viszont időben jelezték az áthelyezést, a cafeteria kapcsán azt is hozzátette, hogy a juttatásra vonatkozó nyilatkozatok beküldése alapján zajlanak a kifizetések, emellett a rendőrtanulók napi díjat is kapnak.

„Utólag. Egyelőre a saját zsebpénzükből oldják meg az étkezést, miközben távol a családjuktól a magyar határokat védik.”

 - egészítette ki a választ az FRSZ főtitkára a Zoom.hu-nak.

Pongó szerint a főkapitány azt nem is cáfolta, hogy az élelmezés nincs megoldva. A fiatal rendőröknek van szállásuk, de az sem mindegy, hogy hányan alszanak együtt.

„Nem vitatjuk, hogy a hatályos jogszabályok alapján látják el a kollégákat, de pont ezen kellene változtatni és az olyan háttér dolgokat, mint az élelmezés, napidíj, hazajutási költségek, időben megoldani.”

A főtitkár szerint a probléma nem fog megoldódni egyik pillanatról a másikra, de jövő héten ülésezik a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács, ahol további lépéseket szeretnének tenni a rendőrök érdekében.