Orbán Viktor megfogadta a Jobbik javaslatát, felállítja az önálló határőrséget

Orbán Viktor megfogadta a Jobbik javaslatát, felállítja az önálló határőrséget

Önálló határőrség megalakításáról döntött Orbán Viktor miniszterelnök, derült ki az Országgyűlés hétfői ülésnapján. A biztonságpolitikai lépés azonban korántsem előzmények nélküli, hiszen a déli határon 2015-ben kialakult migrációs krízishelyzet kezelésére a Jobbik immár hetedik éve javasolja szüntelenül egy önálló védelmi erő felállítását, azaz hétköznapi nyelven a 2008. január 1-jén megszüntetett és a rendőrséggel összevont határőrség visszaállítását.

Ismert, a nyugat-európai életszínvonal és szociális háló reményében uniós területre vágyó közel-keleti illegális migránsok megállítását, valamint visszafordítását és kitoloncolását jelenleg a honvédség és a rendőrség állománya biztosítja a déli határzár mentén.

Noha a Jobbik éveken át próbálta meggyőzni az Orbán-kormányt arról, hogy a határ őrzését nem a rendőrökre és a katonákra, hanem speciálisan képzett határőrökre kellene bízni, a kormánypárti illetékesek azzal hárították el a javaslatokat, hogy sokkal hatékonyabb, ha a rendőrség és a honvédség összevont állománya működik határőrségként.

Ugyanakkor Orbán Viktor váratlan bejelentése alapján úgy tűnik, a kabinet megfontolta a javaslatot és mégis ezen az úton haladna tovább. Az Országgyűlésben Orbán Viktor Toroczkai Lászlónak adott válaszában árulta el, hogy a határőrség visszaállításának tervezése már folyamatban van.

Mint a miniszterelnök fogalmazott:

„Ami a migrációt illeti: nagyon sok munka vár ránk, két hónapot kapott a belügyminiszter, hogy megoldja ezt a problémát, mert nem tartható tovább az, hogy miközben háború van tőlünk keletre, aközben katonák gyakorlatozás helyett a határon teljesítenek szolgálatot, és a rendőreink sem bírják sokáig, mert távol a családtól kell őket levezényelnünk, és nem csak a pénzük kevés, hanem a terhelés is nagy. Tehát az a feladat, amit kiadtam a belügyminiszternek, hogy szeptemberre egy, a rendőrség keretein belül működő, de nem a rendőrökből és nem a katonákból álló, új testület felállítását kérem, ami kizárólag a határvédelemmel fog foglalkozni.”

A bejelentés alapján ha a rendőrségen belül is, de önálló jogkörökkel és elnevezéssel, valamint új, speciális állománnyal várható a határőrség visszaállítása, lényegében megegyezően a korábbi, jobbikos javaslatok irányaival.

Emlékezetes, Lengyel Róbert siófoki polgármester, rendészeti szakember kísértetiesen hasonlóan jellemezte az egységes ellenzék határőrizetet érintő terveit, mint amiről most Orbán Viktor is beszélt. Akkor Lengyel így fogalmazott: „az Országos Rendőr-főkapitányság szervezetén belül felállítana egy önálló határrendészeti főigazgatóságot, négy határszakaszon (horvát, szerb, román, ukrán) pedig egy-egy határőr igazgatóságot szervezne saját állománnyal. Mindezt a térfigyelő kamerarendszer lefedettségével, hőkamerás drónokkal tenné hatékonyabbá a határon, kiváltva az élőerőt.”

A Jobbik (ismét) a határőrség visszaállítását követeli

Stummer János, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke kedden sajtótájékoztatón figyelmeztetett arra, a bevándorlás kérdésével - a járvány első hullámának elmúlta után - ismét foglalkozni kell, méghozzá hosszútávon. 

Bár Orbán Viktor a katonák tehermentesítését az orosz-ukrán háborúval magyarázta, a rendőrségre vonatkozó tervekből látható, hogy a kormány egy komplett rendszerhibát szeretne orvosolni, hiszen a miniszterelnök saját maga tisztázta, hogy a határra küldött rendőrök nem csak kevés pénzért, hanem életszerűtlen munkarendben is dolgoznak.

Ez sem újdonság: Z. Kárpát Dániel Jobbik-alelnök több mint két évvel ezelőtt fogalmazott úgy, idézzük: a Jobbik azt szeretné, ha a rendőrök ott teljesítenének szolgálatot, ahol a pályaválasztáskor szerettek volna, s a honvédségnek a munkájára is a klasszikus bevetési területen tartanának igényt.

Határőrség nélkül nem küzdhetünk az embercsempész bandák ellen

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján örömét fejezte ki amiatt is, hogy a nemzeti párt által évek óta hangoztatott migráns-problémát most már kiemelt fontossággal kezeli a kormány. 

Persze a határőrség régóta követelt visszaállítása nem csak a déli határon zajló szakmai munka reformjáról szól, hiszen a rendőrség tehermentesítésével, a rendőrök kirendelésének megszüntetésével az ország valamennyi településén javulhat a közbiztonság.

Már csak a béreket kellene rendezni, amivel a jelek szerint a miniszterelnök is tisztában van, ellenére annak, hogy egy-egy csinosabb különjuttatástól eltekintve általános bérfelzárkóztatásról továbbra sincs szó: egy kezdő rendőr nettó havi bére még mindig 200 ezer forint alatt van, amivel sem megtartható, sem bővíthető nem lesz az állomány.

Azt, hogy a kormány pontosan milyen formában tervezi újraindítani a határőrséget, a tegnapi bejelentésnél bővebben még nem tudni, ugyanakkor nyár végén Pintér Sándornak kész terveket kell letennie Orbán Viktor asztalára.

A Jobbik üdvözli Orbán bejelentését

Lukács László György Jobbik-alelnök keddi, reagáló sajtótájékoztatójában úgy fogalmazott: beigazolódott, hogy Orbán Viktor is úgy látja a határőrség kérdéskörét, ahogy a Jobbik eddig javasolta, és ennek azért is különösen örül a „rendpárti, és a törvényes rend pártján álló Jobbik”, mert évek óta ők azok, akik javasolták és kérték ezt a lépést.

Emlékeztetett: legutóbb, Pintér Sándor miniszteri meghallgatásán is kérték a határőrség visszaállítását a belügyminisztertől, mert álláspontjuk szerint a honvédeinknek honvédelmi feladatot kell ellátniuk, a rendőröknek pedig a megélhetési válság miatt közeledő közbiztonság-romlás miatt lesznek fontos belbiztonsági feladataik.

A Jobbik támogatni fogja a javaslatot, és sürgeti a kormányt, hogy minél korábban rögzítse döntését – közölte Lukács László György.