Osztrákok indultak védeni a magyar-szerb kerítést

Simicskó István megköszönte az osztrák katonai segítséget, és kiemelte: fel kell készülni a külső határok védelmére, amely láthatóan tartós feladat lesz.

Simicskó István az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy az osztrák katonák olyan logisztikai háttértámogatást nyújtanak majd, amellyel a magyarországi és a schengeni határok védelmét lehet erősíteni. Reményét fejezte ki, hogy a magyar-osztrák együttműködéssel példát tudnak mutatni Európa más országainak.

Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter szerint európai szintű megoldásra, a külső határok védelmére és a visszatoloncolási szerződések megkötésére van szükség, de tárgyalni kell a menekültek Európán belüli elosztásáról és a menekültügyi eljárások módjáról is.

Ausztria műszaki századot küld a magyar-szerb határhoz, amely a határvédelmi feladatokat segíti majd. Továbbá ötven járművet is biztosít a határvédelmi munkálatok támogatására. A kontingens munkáját a Szamaritánusok Ausztriai Szervezete (Arbeiter Samariter Bund) segíti. A bevetés hat hónapig tart, a katonák Hódmezővásárhelyen kapnak szállást. Jelenleg húsz osztrák rendőr támogatja a magyarországi határvédelmet.