Hatósági ár: megkezdődött a felvásárlási láz

Hatósági ár: megkezdődött a felvásárlási láz

Az élelmiszerek árának befagyasztása május elsején jár le. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón azt ígérte, ezen a héten döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e az intézkedést, de sokan tartanak a drágulástól. Az emberek elkezdtek bespájzolni a hatósági árakkal rendelkező termékekből, miközben a kisboltosok és a vendéglősök egy része is inkább a diszkontokban szerzi be az árstopos termékeket, a beszállítóiktól ugyanis drágábban kapnák meg azokat.

„Kisebb áruhiányok, polchiányok is megjelentek az egyes láncoknál. Tehát akár most is, amikor lemegyünk vásárolni találkozhatunk üres polcokkal”

– mondta az ATV Híradónak Hornyák József, a Portfolio gazdasági elemzője.

Az árstop megszűnésével garantált az áremelkedés. A portfolio.hu szerint egy liter napraforgóolaj 720 forint helyett, akár 1000 forintba is kerülhet majd, míg egy kiló csirkemell ára 1600 forintról 2000 forintra emelkedhet. Emellett az UHT-tej ára 274 forint helyett 330 forintra ugrana, a sertéscomb a mostani 1400 forintról kilónként 1600 forint közelébe emelkedne.

Raskó György agrárközgazdász úgy látja, ha a kormány nem finanszírozza a gazdák veszteségeit, akkor azok inkább külföldön értékesítik majd termékeiket.

„A gyenge forint mellett még plusz árfolyamnyeresége is keletkezhet, tehát érdekelt abban, hogy export piacon értékesítsen és előbb-utóbb e termékekből befagyasztott termékekből akár hiányhoz is vezethet a hazai piacon”

– magyarázta.