Összeállt a Fidesz és az MSZP: közösen javasolják a hatvani kastély privatizálását

A Hatvan város szimbólumának is számító épületet ingyenesen adják át a Vadászkamarának.

A március 14-én benyújtott javaslatot kormánytagok és szocialista képviselők jegyzik. Pár éve még talán elképzelhetetlen lett volna ez a cinkos együttműködés, de az elmúlt egy-két évben gyakran megesik az ilyen. Így most ennél - az összefogás mibenléténél- nem is időznénk hosszasan.

Miért pont a vadászkamarának?

Semjén Zsolt (a miniszterelnök-helyettes a javaslat egyik jegyzője) és a térség fideszes ura, a Hatvan városát sajátjaként emlegető Szabó Zsolt is köztudottan előszeretettel hódol a vadászat költséges hobbijának. Önmagában ezzel nincs is gond, bár az elmúlt időszakban a politikus által magántulajdonként kezelt vadászházra volt konkrét példa, így önmagában már ez is óvatosságra intő jel kell, hogy legyen mindannyiunk számára. 

Érdekesség, hogy a javaslat szocialista aláírói között van az a Bárándy Gergely, akinek az édesapja Bárándy Péter, az MSZP egykori igazságügy-minisztere, és aki jelenleg épp a Vadászkamara etikai bizottságának elnöke. Ez sem ütközik törvénybe, csak furcsa.

Pártok fölött álló kezdeményezés?

Olykor a politikai élet szereplőinek félre kell tudni tenni a vitás kérdéseket, és a választópolgárok érdekeit képviselve közös javaslatot kell letenni az asztalra. Minden ilyen esetben a teljes nyilvánosság, a politikai rivális egyenlő partnerként kezelése a garancia arra, hogy nem valami egészen más szándék húzódik meg a háttérben, mint amelyről majd a nyilatkozatok tanúskodnak.

Önmagában már ezért is furcsa, miért csak a két klasszikusan XX. századi párt jegyzi a javaslatot? Esetleg kerestek másokat is, csak másoknak fenntartásai voltak a javaslattal?

Ha már két XX. századi pártot emlegettünk, megkerestük a két XXI. századi pártot, az LMP-t és a Jobbikot.

"Hatvanban hetek óta beszédtéma, hogy Mészáros Lőrinc szemet vetett a Grassalkovich-kastélyra. Ugyanakkor mások Szabó Zsolt államtitkár bizniszeként emlegetik a kastély privatizációjának a szándékát, mondván nagy vadász az államtitkár, a tulajdonában lévő erdők száma és mérete is szépen gyarapodik mostanság, feltehetően a kastélyban megszálló külföldiek vadászhatnának az ő erdeiben. Fenntartásokkal kezeltem ezeket a pletykákat, ugyanis elképzelhetetlennek tartottam, hogy a hatvaniak előzetes megkérdezése nélkül bármi ilyen irányba mutató lépés történhet. Ha valóban van egy ilyen javaslat - amellyel még nem találkoztam - akkor az MSZP és a Fidesz azt a hatvaniak feje fölött nyújtotta be, amelyet mi jobbikosok elfogadhatatlannak tartunk" - nyilatkozta Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke, a térség országgyűlési képviselőjelöltje megkeresésünkre.

Kerestük az LMP-t is, ha megérkezik a párt válasza, frissítjük bejegyzésünket.