Hazakerült Lengyelországba Diana istennő

Diana istennő egy 18. századi márvány mellszobrát kapta vissza Lengyelország.

A vadászat, a nők, a szülés és a gyermeknevelés római istennőjét pucér keblekkel ábrázoló hófehér márványszobrot, Jean-Antoine Houdon francia mester 1777-ben készült alkotását pénteken adta át Piotr Glinski lengyel kulturális miniszter a varsói Lazienki parkban lévő királyi palotának, ahonnét 1940-ben a nácik elvitték.

A szobor holléte ismeretlen volt egészen ez év tavaszáig, amikor egy bécsi aukciósház arról értesített lengyel művészettörténészeket, hogy egy magánszemély el akarja árvereztetni a valószínűleg lengyel tulajdonú műalkotást.  A 250 ezer euró (78 millió forint) értékűre becsült Diana-büszt lengyel illetékesek szerint "diplomáciai és jogi lépések eredményeként, pénzmozgás nélkül" került vissza Bécsből a lengyel királyi palotába. A Diana-szobor egyike volt a legbecsesebb műalkotásoknak, amelyeket az utolsó lengyel király, II. Szaniszló Ágost vásárolt össze a Lazienki-palotába a 18. század végén. A műkincset már a bolsevik csapatok is magukkal hurcolták Varsóból az I. világháborúban, de a lengyeleknek az 1920-as lengyel-orosz háborúban sikerült visszaszerezniük Oroszországtól.

Lengyelország a közelmúltban több, a német megszállás idején elhurcolt műalkotást szerzett vissza, de lengyel adatok szerint még mindig csaknem 63 ezer kulturális emlék van külföldön. A lengyel hatóságok az 1990-es évek eleje óta gyűjtik az adatokat az elveszett és elhurcolt műkincsekről, a külügyminisztériumnak egy különleges osztálya próbálkozik a visszaszerzésükkel.