Hegyi-Karabah: Baku az örmény fegyverletételig folytatja "terrorellenes hadműveletét"

Hegyi-Karabah: Baku az örmény fegyverletételig folytatja "terrorellenes hadműveletét"

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium kedden "helyi jellegű terrorellenes hadművelet" elindítását jelentette be a szakadár Hegyi-Karabahban. Eddig legkevesebb hét civil életét vesztette, és további 35-en megsebesültek a harcok következtében.

Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésében kijelentette, hogy Baku csak akkor fogja leállítani hegyi-karabahi terrorellenes hadműveletét, ha az örmény alakulatok leteszik a fegyvert - közölte az elnök sajtószolgálata szerdán az MTI szerint.

Aliyev hozzátette, hogy az örmény alakulatokat le kell szerelni.

Hangsúlyozta, hogy

a "terrorellenes intézkedések" során a polgári lakosság és az infrastrukturális létesítmények nem célpontok az azerbajdzsáni hadsereg számára, amely csupán legitim katonai célpontokat semmisít meg.

Azerbajdzsán elnöke megjegyezte, hogy kormánya több alkalommal párbeszédre hívta a karabahi örmény lakosság képviselőit, hogy megtárgyalja velük a reintegrációt, de ők ezt elutasították. Ennek ellenére, szavai szerint Azerbajdzsán "a lokális terrorellenes intézkedések" közben is megismételte a párbeszédre szóló felhívását.

Aliyev szerint Azerbajdzsán rákényszerült a terrorellenes művelet megindítására a térségben, hogy "megakadályozza az örmény fél provokatív és uszító akcióit". Ezek között említette aknák elhelyezését a karabahi örmény erők diverziós-felderítő csoportja részéről, aminek következtében polgári személyek és a rendőrség munkatársai veszítették életüket, valamint az azerbajdzsáni hadsereg alegységeinek lövetését aknavetőkkel és különböző kaliberű tűzfegyverekkel.

"Ilham Aliyev elnök hangsúlyozta, hogy ezek a cselekmények, köztük a szeptember 9-én Azerbajdzsán karabahi régiójában tartott úgynevezett elnökválasztás az Örményország részéről elkövetett célzatos provokációk, és az általa létrehozott, Azerbajdzsán szuverenitása ellen fellépő szeparatista formációk támogatásának folytatását jelentik" - áll a közleményben.

Aliyev sajtószolgálata szerint Blinken aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzet miatt, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok a közvetlen párbeszédet támogatja Baku és a karabahi örmény lakosság között.

Az ENSZ-főtitkár a harci cselekmények leállítására szólította fel a konfliktus résztvevőit

Súlyos aggodalmának adott hangot a Hegyi-Karabahban zajló konfliktus áldozatairól szóló hírek miatt, és a harci cselekmények azonnali beszüntetésére szólított fel António Guterres ENSZ-főtitkár helyi idő szerint kedden New Yorkban.

"A főtitkárt rendkívül nyugtalanítja a katonai erő alkalmazása a régióban, valamint az áldozatokról, köztük civil személyekről szóló hírek. A legszigorúbb módon a harcok azonnali beszüntetésére, a feszültség csökkentésére és a 2020. évi tűzszüneti egyezmény betartására szólít fel"

- áll a világszervezet nyilatkozatában.

A közlemény szerint Guterrest "aggasztja a humanitárius helyzet a térségben", és arra hívja fel az érintett feleket, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megkönnyítsék a hozzájutást a humanitárius segélyekhez a nélkülözők számára. Sürgeti továbbá őket, hogy erőfeszítéseiket a térség tartós békéjének helyreállítására összpontosítsák.

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium kedden "helyi jellegű terrorellenes hadművelet" elindítását jelentette be a szakadár Hegyi-Karabahban. Az intézkedés céljául az azerbajdzsáni, örmény és orosz vezetők által aláírt, 2020. november 9-i háromoldalú nyilatkozatban foglaltak biztosítását, valamint a területen működő örmény katonai alakulatok leszerelését és kivonását jelölte meg.

Jereván a maga részéről kijelentette, hogy Baku "az etnikai tisztogatás politikájának végigvitelére törekszik", és leszögezte, hogy az örmény hadsereg nincs jelen Karabahban. Oroszország szintén a vérontás beszüntetésére és a politikai-diplomáciai rendezéshez való visszatérésre szólította fel a feleket.

(Címlapkép: Örmény rendőrök védik a kormányzat épületét az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah ellen indított "terrorellenes hadművelet" miatt tiltakozó tüntetőktől az örmény fővárosban, Jerevánban 2023. szeptember 19-én. Eddig legkevesebb hét civil életét vesztette, és 35-en megsebesültek a vitatott hovatartozású, örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabahban zajló harcok következtében. MTI/EPA/Narek Alekszanján)