Hegyi-Karabah: Megállapodás született a tűzszünetről

Hegyi-Karabah: Megállapodás született a tűzszünetről

Az orosz javaslatra létrejött tűzszünet közép-európai idő szerint 11 órakor lépett életbe, aminek megvalósításában orosz békefenntartók is részt vesznek.

Tűzszüneti megállapodás jött létre a vitatott hovatartozású dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban szerdán, egy nappal az után, hogy Azerbajdzsán "terrorellenes műveletet" indított a térségben - erősítette meg az azeri védelmi minisztérium.

Nikol Pasinján örmény kormányfő közölte:

Országa nem vett részt a tűzszüneti megállapodás előkészítésében. Hozzátette: hivatala tudomásul vette a karabahi hatóságok döntését, hogy elfogadják a tűzszüneti megállapodást.

Ismételten hangsúlyozta, hogy 2021 augusztusa óta Örményország nem állomásoztat csapatokat Hegyi-Karabahban.

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette az orosz javaslatra létrejött tűzszünet hírét, és közölte, hogy az orosz békefenntartók részt vesznek a megvalósításában.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a tűzszünet közép-európai idő szerint 11 órakor életbe is lépett.

Mint arról beszámoltunk, Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium kedden "helyi jellegű terrorellenes hadművelet" elindítását jelentette be a szakadár Hegyi-Karabahban. Eddig legkevesebb hét civil életét vesztette, és további 35-en megsebesültek a harcok következtében. Közben súlyos aggodalmának adott hangot a Hegyi-Karabahban zajló konfliktus áldozatairól szóló hírek miatt, és a harci cselekmények azonnali beszüntetésére szólított fel António Guterres ENSZ-főtitkár helyi idő szerint kedden New Yorkban.

(Címlapkép: Örmény rendőrök dulakodnak az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah ellen indított "terrorellenes hadművelet" miatt tiltakozó tüntetőkkel a kormányzat épületénél az örmény fővárosban, Jerevánban 2023. szeptember 19-én. Eddig legkevesebb hét civil életét vesztette, és 35-en megsebesültek a vitatott hovatartozású, örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabahban zajló harcok következtében. MTI/AP/Vahram Bagdaszarján)