Helikopter-tragédia: katonai tiszteletadással fogadták az áldozatok koporsóit

Helikopter-tragédia: katonai tiszteletadással fogadták az áldozatok koporsóit

Szolnokra hozták a Horvátországban, kiképzés során helikopter-balesetben elhunyt magyar honvédek földi maradványait.

Katonai tiszteletadással fogadták a Horvátországban, kiképzés közben helikopter-balesetben meghalt magyar katonák földi maradványait kedden Szolnokon - tudatta az MTI.

Az áldozatok magyar zászlóval takart, nemzetiszín szalaggal átkötött koporsóit Mi-17-es helikopter szállította az MH 86. Kiss József Helikopterdandár területére. A Légierő Zenekar Szolnok közreműködésével, a díszegység sorfala előtt Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság parancsnoka felvezetésével szállították a koporsókat a hangárba.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a ceremónia után azt mondta: "ma a gyász napja van", három hős bajtárs, magyar katona földi maradványait hozták haza Horvátországból. Radnai Ádám százados, Konrád Dávid főhadnagy és Lőrincz Tamás zászlós kötelességük teljesítése közben, hazájuk szolgálatában hunytak el - fogalmazott.

"Büszkék vagyunk rájuk!"

- hangsúlyozta a tárcavezető.

A Magyar Honvédség saját halottjának minősítette a három áldozatot - mondta, kiemelve: minden segítséget megadnak az elhunyt katonák hozzátartozóinak. A kormány, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és saját nevében őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családjának.

Kitért arra, hogy a horvátországi baleset eseményeinek kivizsgálása még tart. A tragédia rendkívül nehéz terepszakaszon történt, a vizsgálat eredményéről információk birtokában tájékoztatják majd a közvéleményt - jelezte.

Kálinger Roland és Mészáros Sándor alezredesek, tábori lelkészek az eseményen hősöknek nevezték az elhunytakat. Az eseményen jelen voltak az áldozatok családtagjai, továbbá mások mellett Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, Szalay Ferenc, Szolnok kormánypárti polgármestere és Berkó Attila Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei főispán.

(Címlapkép és fotó: Katonai tiszteletadással fogadják a Horvátországban, kiképzés közben helikopter-balesetben meghalt magyar katonák földi maradványait az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison 2023. június 27-én. MTI/Mészáros János)