Helikopter-baleset: Megtalálták a harmadik magyar katona holttestét Horvátországban

Helikopter-baleset: Megtalálták a harmadik magyar katona holttestét Horvátországban

A szolgálatteljesítés közben szerdán lezuhant helikopter harmadik kezelőjét is megtalálták, de a helyszíni vizsgálat még tart.

Megtalálták a helikopterrel lezuhant harmadik katona holttestét Horvátországban - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön.

A minisztérium MTI-vel közölt tájékoztatása szerint csütörtök délután a helikopter roncsai alatt találták meg a szerdán, kötelességteljesítés közben lezuhant helikopter harmadik kezelőjét is.

A helyszíni vizsgálat még tart a horvát és a magyar hatóságokkal közösen. A területen talált roncsokat, az összes fellelhető darabot összegyűjtik, majd Magyarországra szállítják további elemzésre. A magyar katona földi maradványait - a korábban megtalált két társáéhoz hasonlóan - Splitbe viszik.

A HM beszámolt arról is, hogy a horvátországi helyszínen a Honvéd Vezérkar főnöke személyesen tájékozódott a kutatás folyamatáról és körülményeiről,

"legfontosabb célja azonban az volt, hogy találkozzon a helyszínen tartózkodó állománnyal"

- fűzték hozzá.

A közlemény szerint Böröndi Gábor altábornagy arról tájékoztatott, hogy a kiképzésen részt vevő teljes állomány a napokban szárazföldi úton hazatér. Elmondta, hogy a baleset helyszíne rendkívül nehéz terep, ami mind a kutatás-mentés, mind a vizsgálatok folyamatát jelentősen nehezíti. A teljes körű vizsgálat ezért várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe - tette hozzá.

A vezérkari főnök a HM közleménye szerint hangsúlyozta: éppen ezért egyelőre nem lehet a sajtóban megjelent találgatásokat megerősíteni, az eset körülményeit a helyszínen dolgozó horvát-magyar szakértői bizottság fogja megállapítani.

A HM úgy folytatta: Böröndi Gábor altábornagy beszámolt arról is, hogy a honvédelmi tárca, valamint a szolnoki alakulat (MH 86. Kiss József-helikopterdandár) minden segítséget megad az elhunyt katonák hozzátartozóinak.

A közleményben végül a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség köszönetet mondott a horvát hadseregnek, valamint a társszervezeteknek a kutatás-mentés és a vizsgálat, valamint a támogatás terén nyújtott együttműködő segítségéért.

(Címlapkép: Magyar Honvédség/Facebook - honvedelem.hu archív)