Hende szerint a biztosítók "aránytalanul jól jártak" a katonák biztosításával

Mint ismert, Hende Csaba minisztersége idején, négy évvel ezelőtt szüntette meg a katonák baleset- és felelősségbiztosítását. A jelenlegi szabályozás szerint a Hortobágyon, bomba hatástalanítása közben meghalt tűzszerészek számára nyújtható egyszeri anyagi segítség mértékét a honvédelmi miniszter egyéni mérlegelése határozza meg.
    
Hende a megszüntetést a hatalmas kiadásokkal magyarázta. Azóta a HM közvetlenül áll helyt a honvédségi gépjárművek által vétkesen harmadik személynek okozott károkért - közölte a volt miniszter, megjegyezve: "egyedül ez az intézkedés több mint százmillió forintos megtakarítást jelent évente".
    
Szerinte a katonák semmivel sem jártak rosszabbul, az adófizetők viszont jobban jártak, hiszen évi több száz millió forint maradt a költségvetésben, és nem került a biztosítók kasszájába.

Hende Csaba is felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Honvédség és a magyar állam "a kártérítésen felül gondoskodik a hősi halottak eltemettetéséről, valamint méltó módon biztosítja az árvák és az özvegyek megfelelő életkörülményeit is".