Fut az események után a kormány, még mindig 41 milliárd forint tartozása van a kórházaknak

Fut az események után a kormány, még mindig 41 milliárd forint tartozása van a kórházaknak

Az intézmények tartozása havonta nagyjából 12-13 milliárd forinttal nő, a folyamatos fizetési nehézségek pedig értelemszerűen rossz hatással vannak a betegellátásra is...

Bár a kormány két részletben, mintegy 105 milliárd forintban rendezi a kórházak adósságait nyárig, az intézmények továbbra is több mint 41 milliárd forinttal tartoznak beszállítóiknak – számolt be a Népszava.

Bár az intézmények adósságnövekedése lassult, a tartozásuk a becslések szerint még így is havonta 12-13 milliárd forinttal nő, a teljes összeg év végére így elérheti a 130 milliárd forintot is.

Somogyi Alíz, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gazdasági igazgatója elmondta, míg a korábbi években szinte adósságmentesen tudtak gazdálkodni mostanra több mint hatmilliárddal tartoznak a beszállítóknak, bevételeik már rég nem fedezik a kiadásaikat.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a fizetési nehézségek ellehetetlenítik a betegállást, van olyan gyógyszerbeszállító, ami már nem is szolgáltat utólagos fizetéssel.

A betegellátás kapcsán a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészti Központ azt közölte, hogy

adataik szerint az esetek 10-15 százalékában eszközellátási zavarok álltak a kórházak tavalyi kényszerű szolgáltatás-felfüggesztéseinek hátterében.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a lapnak arról beszélt, hogy szerinte az adósságrendezés során az eszközszállítók jártak a legrosszabbul.

Az orvostechnikai beszállítók csupán 62 százaléka kapta meg a december 31-ei követelésének legalább 80 százalékát.

Ráadásul van olyan cég, aminek egyetlen forintot sem jutott.

(Címlapkép: Az Ajkai Magyar Imre Kórház megújult infektológiai épületének egyik kórterme az átadás napján, 2023. június 30-án. A beruházás eredményeként az osztály 30 betegágyán az ellátás korszerűbbé, komfortosabbá válik. MTI/Katona Tibor)