Hiába örültek, vádaskodtak - mégis meglakolnak a vörösiszap-katasztrófa felelősei?

Hihetetlen, de néhány hét múlva (október 4.) már 5 esztendeje lesz annak, hogy a Mal Zrt. ajkai zagytározójából kiszabaduló vörösiszap elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. 

A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált, és számtalan életút kettétört.

Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 2012-ben 15 ember, a cég vezetői és több alkalmazottja ellen, valamint számos polgári per is indult.  
 
Az éveken át tartó mismásmásolást, a gyanús csendet Bánáti János, az elsőrendű vádlott ügyvédje törte meg a napokban.
 
Mint írtuk, augusztus 17-én az MTI arról tájékoztatott, hogy több pontban módosították a vádat a különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszélyokozás - tehát már nem is halált okozó vétség - bűntette miatt a devecseri vörösiszapömlés feltételezett felelősei ellen zajló per tárgyalásán a Veszprémi Törvényszéken.
 
Az ügyvéd akkor nagy csinnadrattával kijelentette:
a vádmódosítás egyik pontja szerint a katasztrófa bekövetkezte nem volt előre látható, sőt a korábbi vádirathoz képest a legjelentősebb változás az, hogy az ügyészség kijelentette: a bekövetkezett katasztrófa utáni magatartásukkal a vádlottak nem akadályozták szándékosan a kár elhárítását. Ezzel szemben tény, hogy a szakértői vélemények alapján teljes együttműködés volt a vádlottak részéről az iszapkatasztrófa bekövetkezését követően - tette hozzá Bánáti.
Ezt persze a vádlottak sikerként könyvelték el, míg a társadalom lelkiismerettel még rendelkező többsége arculcsapásként élte meg a vád gyengülését.

Komoly hullámokat keltett a jobbikos Kepli Lajos másnapi sajtótájékoztatója is.

A politikus vezette korábban a vörösiszap-katasztrófát vizsgáló országgyűlési vizsgálóbizottságot, így borítékolható volt a félhabőródása.
 
Kijelentette:
jelenleg az ügy elkenése, elmaszatolása zajlik, és félő, hogy beigazolódik az a több éves gyanú, hogy végül senkit nem fognak felelősségre vonni, és a hátunk mögött politikai-gazdasági összefonódások elsikálják egymás közt az ügyet.
Kepli így foglalta össze az ügyet:
a vádlottaknak az a szerencséje, hogy egy teljesen következmények nélküli országban élnek, ugyanis csak Magyarországon fordulhat az elő, hogy egy 10 halálos áldozattal járó, milliárdos károkat okozó ipari katasztrófáért senki sem felel a törvény színe előtt.

Valamiért Bánáti ekkor megérezte a győzelem édes ízét és totális támadásba kezdett.

Szeptember 3-án az ügyvéd a veol.hu-nak adott egy terjedelmes interjút, amire jellemző, hogy nem az volt benne a legvadabb kijelentés, hogy
a gátszakadás azért következett be, mert az 1700-as években a gát sarka alatt folyt a Torna-patak!
A sok magyarázkodás után Bánáti leszögezte:

Kepli Lajos kijelentése egyértelmű rágalmazás, éppen ezért megindítható a képviselő ellen a büntető eljárás és a személyiségi jogi per.

Állítása szerint, ha ez bekövetkezik, az egy könnyen nyerhető ügy lenne, de hozzátette azt is, nem gondolná egyébként, hogy védencét "Kepli úr légből kapott állításai különösebben érdekelnék".
 
Ám a legjobb tényleg ezután jön:
számtalan példát lehet mondani, hogy politikusok Magyarországon valóban következmények nélkül tehetnek nyilatkozatokat, nem is gondolva arra, hogy hosszú, tisztességes életutakat sároznak be.
S ebben az esetben az ügyvéd az egykori Mal-vezérre, Bakonyi Zoltánra gondolt... Elképesztő!

Aztán kedden újabb bomba robbant:

az ügyész végindítvánnyal módosított vádirata nem tartalmaz olyat, hogy a katasztrófa bekövetkezése nem volt előre látható, és azt sem, hogy a katasztrófa után a vádlottak nem akadályozták szándékosan a kár elhárítását. Az ügyész továbbra is mind a tizenöt vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza
– közölte az mno.hu érdeklődésére a Veszprémi Főügyészség.
 
A lap egy neve elhallgatását kérő informátora szerint ennek fényében

érthetetlen az elsőrendű vádlott, Bakonyi Zoltán öröme,

aki azt mondta a bíróságon: volt értelme érveléseiknek, és érdemes objektív állításokkal cáfolni az ügyészség állításait, ugyanis az ügyészség még sem dőlt be annak.
 
Sőt, az mno.hu szerint Fejes Péter ügyész a vádat az egyik vádlott esetében más bűncselekményre is kiterjesztette, vagyis nemcsak a katasztrófa utáni, hanem az azelőtti szabályszegéssel is megvádolta, így e személynek a szándékos közveszélyokozás mellett immár halált előidéző gondatlan közveszély okozásának vétsége miatt is felelnie kell.
 
Szóval, így állunk most, aztán, hogy ki rágalmaz kicsodát, az a legkisebb és legelhanyagolhatóbb kérdés, hiszen félévtizeddel a tragédia után sincsenek még megnevezve a felelősök. Ez pedig Kínáért kiállt...
 
A tárgyalás egyébként kedden a vádlottak felszólalásával folytatódott, az utolsó szó jogán.