Hibás döntés? Ankara nagyon berágott a németekre

Történelmi hiba. Mi volt a cél?

A török állami televízióban élőben közvetített beszédében a kenyai fővárosban tartózkodó Erdogan azt mondta, miután visszaérkezik Törökországba a konzultációra hazarendelt berlini nagykövet, a török kormány megvitatja, milyen lépésekkel válaszoljon a berlini döntésre.

Törökország bekérette külügyminisztériumába az ankarai német ügyvivőt.

Binali Yildirim miniszterelnök korábban azt mondta, Ankara konzultációra hazarendelte berlini nagykövetét. A kormányfő Ankarában tartott beszédében a német törvényhozás "hibás" döntéséért a "rasszista örmény lobbit" tette felelőssé.

Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter pedig azt üzente Németországnak, hogy a "felelőtlen és alaptalan" döntések semmiképpen nem fedik el saját "sötét történelmét". Történelmi hibának tartja Ankara azt, hogy a német parlament népirtásnak minősítette csütörtökön az Oszmán Birodalomban végrehajtott örményellenes mészárlásokat - ezt már Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes közölte a sajtóval.

Történelmi távlat

Ahogy arról beszámoltunk: a határozatban és a szavazás előtti vitában is kiemelték: a Bundestag nem akarja felelősségre vonni a mai Törökországot a múltban elkövetett bűnökért, célja az örmény-török megbékélés ügyének előmozdítása, amelyben viszont van felelőssége a mai Törökországnak.