Hírek Torontóból: George Clooney feminista lett

Félidős hírek a torontói filmfesztiválról: George Clooney szerint sokkal több női főszereplő kellene a hollywoodi filmekbe, Matt Damon saját űrkalandjának pozitív üzenetét dicsérte, és kiderült: a Lance Armstrong kerékpárbajnokot alakító Ben Foster doppingolt a forgatás alatt. Ezt a rendező is csak most tudta meg.

Nagyban zajlik a tengerentúlon a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál, amely története során idén először hirdetett versenyprogramot is. A mustra 10-én kezdődött és 20-ig tart, és idén már a Platform elnevezésű nemzetközi versenyprogram is színesíti. A mezőny 12 alkotását kezdő vagy pályájuk delelőjén járó rendezőktől választották ki. Először kért fel a fesztivál nemzetközi zsűrit is az új trófea, a Platform-díj odaítélésére, amely 25 ezer kanadai dollár pénzjutalommal jár. A díjat vasárnap adják át. A zsűriben elismert rendezők, a fesztivál régi barátai kaptak helyet: Csia Csang-ko, Claire Denis és Agnieszka Holland.
 
 
A tíznapos eseményen a közönség már láthatta George Clooney és Sandra Bullock új politikai kampánydrámáját, az Our Brand is Crisis című munkát, amely vegyes kritikákat kapott. Clooney, aki egyébként a film egyik producere, a film sajtótájékoztatóján elmesélte, eredetileg férfi lett volna a főszereplő, de aztán Bullock előállt azzal az ötlettel, hogy legyen inkább nő a hős, és hadd játssza ő. Elég könnyen ment a meggyőzés, mert így is történt: a David Gordon Green rendezésében készült produkcióban, amely a bolíviai elnökválasztás amerikai stílusú kampányáról szól, végül Bullock kapta a kitalált politikai stratéga szerepét. Clooney ennek kapcsán kifejtette, hogy szerinte több hollywoodi filmben kellene nőkre osztani a főszerepet. 
 
Ridley Scott Mentőexpedíció című marsi drámája a fesztivál egyik legnagyobb várakozással fogadott alkotása volt. A 3D-s űrkalandot Matt Damon főszereplésével a hétvégén mutatták be Torontóban, a közönség legnagyobb örömére. (A magyar mozik egyébként október 1-től vetítik a filmet.) Az Andy Weir regénye nyomán született filmben Damon a vörös bolygón rekedt asztronautát alakít, akinek egyedül kell átvészelnie azt a hosszú időt, amíg megérkezhet érte a mentőcsapat. Damon nagyszerűnek nevezte a forgatókönyvet, és arról beszélt, hogy a film, amelynek nagyon pozitív az üzenete, sokaknak nyújthat segítséget nehéz időkben. Hogy őt idézzük: "Ez egy valóban optimista és reményteli film.”
 
 
Ridley Scottot ezúttal nem érheti hasonló kritika, mint amelyet az Exodus: Istenek és királyok című filmjéért kapott – tudniillik, hogy fehér színészekkel forgatta. A Mentőexpedíció szereplőgárdájában ugyanis Jessica Chastain, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels, Michael Pena, Kristen Wiig és Donald Glover is feltűnik. "Az első mexikói az űrben!" - ünnepelte szerepét az űrhajóst játszó Pena.
 
A fesztiválon vasárnap a Lance Armstrong kerékpárbajnokról szóló életrajzi drámát is műsorra tűzték, amelyben Ben Foster játssza el a versenyzőt. A The Program című film sztárja a napokban árulta el, hogy a forgatás alatt ő is doppingolt, hogy jobban megértse a szerepét.
 
 
Kollégája, az Armstrongot leleplező ír újságírót alakító Chris O'Dowd szerint ez "okos húzás volt és volt értelme". Szerinte egy színészt nehéz feladat elé állít, ha úgy kell ábrázolnia egy gyógyszer hatását, hogy ő maga még sohasem használta. Persze azt is elmondta: nem a gyógyszerezés mellett érvel, csak annyit állít, hogy ha a szerep kedvéért kipróbálja valaki, az nem rontja el az előadását. 
 
Bár a sportolók számára tiltottak, az oxigénfelvételt segítő gyógyszerek nem illegálisak és receptre kaphatók például vérszegénység esetén. Foster, aki profi kerékpárosokkal edzett a szerephez és órákat tekert a Tour de France útvonalán, orvosi felügyelet mellett doppingolt. Erről azonban nem beszélt a forgatás alatt sem a filmet rendező Stephen Frearsnek, sem kollégáinak, sokan csak napokkal a torontói filmmustra előtt tudták meg. 
A rendező mit tudott volna tenni, azt mondta: a dolog már megtörtént, nem lehet visszaforgatni az időt. Különben meg nagyon hálás Fosternek, mert kitűnő alakítást nyújtott. A film hazai bemutatójáról egyelőre nincs információ.