Hirtelen befellegezhet a párizsi klímamegállapodásnak, ha a republikánusok beveszik Washingtont

Az időjárás már csak ilyen, a hőmérséklet egyszer felfelé megy, egyszer le. Ez még nem jelent semmit, vannak ennél sokkal nagyobb problémáink.

Miközben 195 ország képviselője Párizsban egymást éljenezve megállapodott abban, hogy a klímaváltozás ellen közösen kell fellépni érdemes figyelni az amerikai választási kampányra is – derül ki a hvg.hu összefoglalójából. Idei adatok szerint ugyanis a republikánus szenátorok 72 százaléka tagadja a globális felmelegedéssel kapcsolatos tudományos konszenzust. Egy másik felmérés szerint a republikánus szavazók csupán egytizede hisz abban, hogy a felmelegedés főként emberi okokra vezethető vissza, a demokratáknál ez az arány 80 százalék. A lakosság több mint fele azt a téveszmét is elfogadja, hogy egyelőre nincs tudományos konszenzus a témában, ezzel szemben a valóság az, hogy amerikai tudósok kilencven százaléka szerint a globális felmelegedés emberi tényezőkre vezethető vissza.

Az amerikai ipari cégek, mint az Exxon olajvállalat számos klíma-szkeptikus és tagadó csoportot pénzelt. A konzervatív oldal hagyományosan nem akarja beismerni a klímaváltozást, hogy elkerülje az újabb állami szabályozásokat, az egyéni érdekek megcsorbítását, ami gátolhatja az amerikai álom kiteljesedését.

Barack Obama illetve a demokrata kurzus párizsi főtárgyalója ezért egy olyan megállapodást írt alá, amit könnyen felmondhat egy új, republikánus amerikai kormány.