A bankok igényeinek nagyjából megfelelnek az új moratóriumi szabályok, Z. Kárpát viszont „fékezett habzásúnak” tartja

A bankok igényeinek nagyjából megfelelnek az új moratóriumi szabályok, Z. Kárpát viszont „fékezett habzásúnak” tartja

A banki elvárásoknak többé-kevésbé megfelel az az intézkedés, melyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be a gazdaságvédelmi operatív törzs ülése után. Mint arról beszámoltunk,

  • lakossági ügyfelek esetén a gyermeket nevelő családoknál, a nyugdíjasoknál, a munkanélkülieknél és a közfoglalkoztatottaknál,
  • vállalati ügyfelek esetén ha a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent,

további hat hónappal meghosszabbítható a márciusban bejelentett hiteltörlesztési moratórium.

További hat hónapig marad a hitelmoratórium

A munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is meg kell védeni - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Facebookon, bejelentve, hogy a háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot - bizonyos társadalmi csoportok esetében - január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítják.

A Bank360 gyűjtéséből kiderül, a legnagyobb hazai pénzintézetek is hasonló tervre számítottak. A szaklap pénteki – tehát még az intézkedés bejelentése előtti – írása szerint a pénzintézetek nagyjából közös állásponton voltak azzal kapcsolatban, hogy egy szelektívebb rendszert látnának szívesen, azaz az általános moratórium helyett

azok számára legyen elérhető a törlesztés szüneteltetése, akiknek tényleg szüksége van rá. Erre megoldás lehet, ha – ellentétben a mostani rendszerrel – a moratóriumba nem automatikusan kerülnek be az ügyfelek, hanem egyedi kérésük után, a feltételek és jogosultság ellenőrzésével.

Ugyanakkor nagyon fontos lenne, hogy az új rendszerben gyorsan és gördülékenyen, jelentős adminisztrációs teher nélkül menjen a be- és kilépés – teszi hozzá a Bank360 cikke.

Z. Kárpát: A kormány kedvezményezi a pénzügyi szektort

Jóval elnézőbb lenne a hitelfelvevőkkel szemben a Jobbik. Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke és az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának elnöke szerint a pénzintézeteknek az Orbán-kormánynak köszönhetően a járványügyi védekezés alapjába sem kell arányos összeget befizetniük, ugyanakkor a kabinet

teljes társadalmi osztályokat hagy ki a kieső munkabérek kipótlásából, s most már a hiteltörlesztések moratóriumából is.

Felidézi, Európa egyik legnagyobb gazdasági visszaesését produkálták, és eközben

a Fideszé a kontinens egyik leginkább szűkmarkú munkanélküliségi ellátási rendszere.

Z. Kárpát kifejti: pártja megszüntetné azt a gyakorlatot, hogy a hitelek a moratórium mellett még drágulhassanak is. Mint fogalmaz, a Jobbik „hármas pajzzsal” védené a magyarokat:

  1. kiterjesztené a moratóriumot minden magyarra és minden mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozásra,
  2. azonnali kilakoltatási moratórium mellett hadat üzenne a végrehajtói visszaéléseknek,
  3. minden magyar munkavállaló kieső bérének 80 százalékát pótolná, azok esetében is, akik elveszítették a munkahelyüket.

A politikus emlékeztet, az ellenzéki párt már tavasszal, a veszélyhelyzet harmadik napján bemutatta a Magyar Munkahelyvédelmi Alap koncepcióját, mely szerinte most is megoldást kínálhatna.

Ennyien éltek a moratóriummal

A Bank360 összeállításából kiderül, végül mennyi hitelfelvevő élt a törlesztés szüneteltetésének lehetőségével.

  lakossági ügyfelek vállalati ügyfelek
CIB Bank 46 31
K&H Bank 49 39
Erste Bank 31 40
MKB Bank 60 60
OTP Bank 60 59
Takarékbank 67 67
Gránitbank 39 50

(adatok százalékban)