Lejárt a határidő, aki nem jelezte, annak újra törlesztenie kell hitelét

Lejárt a határidő, aki nem jelezte, annak újra törlesztenie kell hitelét

A hitellel rendelkező ügyfelek 6,5 százaléka vesz részt november 1-jétől a fizetési moratóriumban a Magyar Bankszövetség előzetes adatai szerint. A bankszövetség az MTI érdeklődésére közölte: a bankfiókokban nem volt felfokozott ügyfélérdeklődés a moratórium záró köre iránt. A bent maradáshoz szükséges ügyfélnyilatkozatok 70-80 százaléka online érkezett a bankokhoz.

A hosszabbításra jogosult ügyfélkör mintegy 13 százaléka jelezte, hogy továbbra is élni kíván a moratórium lehetőségével. Ez az arány megerősíti a korábbi – a bankszámla forgalmi adatokból előre jelzett – szakértői véleményt, miszerint a moratóriumban levő ügyfelek tizedének lehetnek fizetési nehézségei – írták.

Itt vannak a törlesztési moratórium részletszabályai

A kormány közzétette a szerda este megjelent Magyar Közlönyben azokat a szabályokat, melyek a hiteltörlesztési moratórium további igénybevételének a feltételei. A jelenleg hatályos szabályozás szerint a haladék szeptember 30-ig érvényes, ezt a határidőt október 31-ig tolták ki. Az október 31-ét követő feltételek nagyjából megfelelnek a korábban már megismert szabályoknak, néhány pontosítás azonban bekerült.

Ismét felhívták a figyelmet arra, hogy aki a moratóriumban marad, annak a tartozása kamatozik. Ezért mindenkit arra biztatnak, hogy amikor teheti, térjen vissza a szerződésében vállalt, korábbi törlesztőrészlet fizetésére. A gazdasági helyreállítás és az EU-s átlagot meghaladó növekedés alapján bíznak abban, hogy a 2022. június 30-áig tartó moratóriumot választók közül időközben többen tudnak majd visszatérni a hiteltörlesztéshez.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Kitértek arra is, hogy azoknak, akik most nem igényelték a folytatást, mérlegelni kell, hogy mi a pénzügyi teljesítőképességük. Bankjuk segítségével ennek figyelembe vételével újragondolhatják a törlesztéseik ütemezését. Jegybanki és bankszövetségi ajánlás alapján a bankszektor most eltekint az előtörlesztési, illetve szerződésmódosítási banki díjak felszámításától a moratórium alatt felhalmozódott kamat- és díjtartozás megfizetésekor.

Az ügyfelek – például az eredeti futamidőhöz való visszatérés érdekében – vállalhatnak magasabb összegű törlesztőrészlet fizetést. Ennek során figyelembe kell venni az adósságfék szabályokat. A lehetőségek feltárásában a hitelt nyújtó bank segítséget nyújt ügyfeleinek – közölte a Magyar Bankszövetség.

(MTI)