Új időszámítás: Márki-Zay nyilvánosságra hozta az Elios-szerződéseket

Amitől a Fideszben a leginkább tartottak.

A hvg.hu-n jelent meg, hogy Hódmezővásárhely frissen megválasztott polgármestere, Márki-Zay Péter a város weboldalán elérhetővé tette az ajánlattételi felhívást, az Eliosszal – akkor még jogi elődjével, az ES Holdinggal – kötött szerződést és a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát, amelyben részben elutasította a Tungsram–Schrédernek a közbeszerzési eljárás ellen benyújtott kérelmét.

A Fideszen belül arra készülnek, hogy még megszólal az Elios-fegyver

Hírportálon jelent meg egy helyzetelemzés, amely a szokott módon névnélküli fideszes, belső forrásokra hivatkozik.Mindenesetre, ha igaz, akkor a kormánypárton belül arra készülnek, hogy az Elios-fegyvert "még elsüthetik" azok, "akiknek van muníciója", és a miniszterelnök lesz a célkeresztben - a meggyőző ellenkommunikáción még dolgoznak.Hirtelen eszembe jut a klasszikus vicc, amely azon lamentál, hogy vajon ki ismeri legjobban a Szovjetuniót.

Emlékezetes, az Elios, és így Tiborcz István is Hódmezővásárhelyen rugaszkodott el a földtől, hogy aztán saját lábra álljon a miniszterelnök lányával.

A Tiborcz-érdekeltség referencia nélkül nyert, később pedig azért tudott újabb és újabb közbeszerzéseket nyerni, mert az önkormányzatok épp olyan referenciákat kértek, amilyet Hódmezővásárhelyen szereztek.

A 2010. március 1-jén köttetett szerződésben a vállalkozói díjat nettó 577 004 129, bruttó 721 255 161 forintban állapították meg. A dokumentum szerint a vállalkozó – azaz Tiborcz István és Erdei Bálint, az ES Holding Zrt. vezérigazgatói – azt vállalta, hogy a projekttel az "érintett fogyasztási helyek tekintetében 25% megtakarítást ér el".

Márki-Zay arra is ígéretet tett, hogy kikéri az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalától (OLAF) az Elios-ügy Hódmezővásárhelyre vonatkozó megállapításait.