Márki-Zay Péter szerint a NER nem tart majd örökké, de őt azért még elvihetik a rendőrök

"A város egy részét mi irányítjuk, egy másik részét Lázár János."

Márki-Zay Péter a portálnak elmondta, hogy szerinte "a Nemzeti Együttműködés Rendszerének csúfolt valami nem fog örökké tartani", és azt sem zárja ki, hogy Orbán Viktor berendezkedése előbb mondja be az unalmast, mint hogy letelne az ő polgármesteri megbízatása.

Ennek ellenére azt sem tartja kizárnak, hogy egyszer csak elvigyék a rendőrök, bár egyelőre nem számol komolyan ezzel a lehetőséggel.

"Ha nagyon kellemetlenné válik a rendszernek a személyem, akkor minden bizonnyal ezen is el fognak gondolkodni"

- tette hozzá a független polgármester, aki azt is elárulta, hogy mai fejjel is vállalná a városvezetői székért zajló megmérettetést.

Ehhez kapcsolódóan beszélt arról a kezdeményezéséről is, miszerint időközi önkormányzati választásokat szeretett volna kiharcolni a településen, ám a fideszes többség októberben - hogy ne kelljen leszavaznia azt - napirendre sem vette a javaslatot:

"Itt mindenki tisztában van azzal, hogy az egyetlen ok, amiért nem oszlatják fel a közgyűlést, mert Lázár János és csapata elveszítené a választásokat."

Mint kifejtette: a fideszes képviselőknek semmiféle érvük nincs arra nézve, miért utasítják el az időközi választás lehetőségét.

A polgármester hozzátette, hogy nem adta föl a harcot, ebben a hónapban ismét benyújtja a feloszlatásról szóló javaslatot, aminek technikailag november 30-áig kellene érvényt szereznie.

Márki-Zay Péter arról is beszélt, hogy jelentős eredményeket ért el a helyi korrupció felszámolása terén, mint fogalmazott:

"Ma már nem kaphat egy vállalkozó megbízást úgy, hogy besétál három ajánlattal."

Az őt ért igaztalan vádakat sommásan kommentált a városvezető:

"Akik meg akarnak gazdagodni, azok nem az ellenzék, hanem éppen a Fidesz környékén sertepertélnek."

Elárulta azt is, hogy számos korrupciógyanús vásárhelyi eset kapcsán tettek feljelentést, ám a hatóságok minden esetben megszüntették a nyomozást.

Helyi szintű eredményként hangsúlyozta, hogy sikerült

  • felszámolni az önkormányzati pazarlást,
  • folyamatosan csökkenteni a város adósságát,
  • javítani a közszolgáltatások hatékonyságát és
  • sorra megoldani az emberek régóta létező problémáit.

Emellett azonban a közgyűlésre és az önkormányzati cégvezetőkre utalva keserűen jegyezte meg:

"A város egy részét mi irányítjuk, egy másik részét Lázár János."

A Hadházy Ákossal közösen indítandó Mindenki Magyarországa mozgalommal kapcsolatban Márki-Zay elmondta, hogy az a bírósági bejegyzési szakaszban tart és szerinte hamarosan lezárul a procedúra. Hangsúlyozta: a formációt egyesületként hívják életre, nem alakulnak párttá.

A teljes interjú ITT olvasható.

(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)

Márki-Zay hiába akarná, a Fidesz nemet mondott az időközi választásra

A politikus sajtótájékoztatóján felidézte, már májusban fölvetődött az időközi választás ötlete.Akkor Márki-Zay Péter azt mondta, dolgozni szeretne a városért - mondta Hegedűs Zoltán, aki úgy fogalmazott: az elmúlt hét hónapban azonban azt tapasztalták, a polgármester nem a városért dolgozik, hanem saját országos politikai karrierjét építi.